Като не щеш да пуснеш SMS за болните деца, купи си свещи с тия пари

Пак искаме „държавата” да ни осигури работа, жилище, тоалетна хартия и да лекува децата ни

Коментар
16:54 - 27 Декември 2019
9010
Като не щеш да пуснеш SMS за болните деца, купи си свещи с тия пари

Тези дни стана ултрамодерна някаква малоумна фейсбук версия на познатото ни от парламентарната трибуна обяснение на отрицателен вот. Разни социално активни лелки и дрисливи хипстъри се надпреварват един през друг да обясняват защо НЕ са пуснали мизерно есемесче за Българската Коледа. Колко било пошло и нагло държавата да ни дрънка пари за болните дечица, вместо да им купи кувьови, инвалидни колички и инсулин. И се гордеят с болшевишката си тъпота, та чак се и подписват под нея.

Скъпи братя и сестри с фобия към кратките текстови съобщения, искрено се надявам, че просто се правите на интересни и публикациите ви в социалните мрежи са елементарен вик за внимание като ретуширана снимка на тлъстите баджаци на Андреа. Защото в противен случай ви пожелавам с парите, които сте спестили от есемеси, да си купите свещи.

Дреме ми на оная работа какво прави или не прави Министерството на здравеопазването, Здравната каса, Фонда за лечение на деца в чужбина и всички останали пикливи институции, съставени от бюрократични, моливостискащи заплатници. Аз искам да си дам моето, лично левче, или пет, или петдесет. Не защото искам да си успокоявам преялата по Коледа съвест – бездруго на този ден бях на лунна диета и съм пил само две сокчета. А защото намирам изискването, очакването, надеждата държавата да направи нещо за теб и за ближния ти за проява на пещерно, комуноидно мислене, явно неизкоренимо и 30 години след като Пешо Мастиката за малко да извика танковете на площада.

Къде изчезна предприемчивостта, инициативата, силата на този народ? Или тя съществува само когато трябва да се носят джибри към селския казан, или да се върже накъсо електромер? Ще се научим ли някога да се грижим сами за себе си и а братята си, без да чакаме някаква безсмислена химера, наречена „държава”, да ни осигури работа, жилище, тоалетна хартия и да лекува децата ни?

Аз не се сърдя на чиновниците, не псувам министъра, не се пенявя срещу системата. Тя е създадена с тази цел – да се самоиздържа и самовъзпроизвежда, а не да ни забърсва насраните дупета. Всичко друго е тълкувание на Карл Маркс от страна на Ленин в най-тежката му фаза на сифилистично мозъчно загниване. Иначе българите много се хвалим, че се оправяме сами – когато бърничкаме по колата, в телевизора, из тръбите в мазето. А когато наистина трябва да вземем нещата в собствените си ръце и да дадем някой лев на ближния – държавата не си е свършила работата. И какво, като не е? Като си спестиш есемеса ще стреснеш бюрократите ли? Егати коледната простотия. Поне да не беше толкова демонстративна. Но тъпотата обикновено е точно такава.