Като Нинова: Република Сръбска забранява достъпа на ЛГБТ активисти до училища

Това обяви президентът Милорад Додик

Новини
20:45 - 24 Март 2023
3051
Като Нинова: Република Сръбска забранява достъпа на ЛГБТ активисти до училища

Република Сръбска ще приеме закон в следващите месеци, с който ще се забрани достъпа на членове на ЛГБТ организации до детски градини, училища и факултети.

Това обяви президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик в интервю за телевизия ТВ К3, цитирано от регионалната телевизия Ен1.

„Република Сръбска ще приеме закон в следващите няколко месеца, който ще забрани достъпа на членовете на ЛГБТ организации до образователните институции.

Това означава детски градини, училища, факултети – няма да могат да работят, няма да могат да ги приближават, няма да могат да пропагандират“,

заяви Додик и изрази мнение, че има пълното право да внесе такъв закон.

Той коментира събитията миналата събота, когато правозащитни активисти в столицата на Република Сръбска Баня Лука бяха нападнати, часове след като полицията забрани събитие на ЛГБТ общността през уикенда, позовавайки се на опасения за сигурността.

„Получих най-малко 15 писма от различни сдружения, които се занимават с традицията и които се занимават с образованието, че това ги притеснява. (…) Това е свобода на всеки човек, не споря за това, всеки да прави каквото поиска, но да не идват при мен“, заяви Додик.

Той подчерта, че членовете на ЛГБТ обществото не мислят, че са застрашили "мнозинството, което пази традиционните ценности".

Президентът Додик в последно време предлага спорни закони, които се приемат в парламента на босненската Република Сръбска и които са определяни като „грешната посока“ от международната общност, припомня Ен1.

Един от тях е внесеният вчера проект за изменение на Наказателния кодекс, настояващ за криминализация на клеветата. Журналисти организираха протест миналата седмица срещу проекта, настоявайки, че с тази промяна се ограничава свободата на словото.