Католици приковавани на кръста на Разпети петък

Милиони днес влизат в храмовете за молитва в очакване на Възкресение

Новини
16:06 - 19 Април 2019
2718
Католици приковавани на кръста на Разпети петък

Католическият свят днес отбелязва най-тъжния ден от Страстната седмица – Разпети петък. На този ден Христос е прикован на кръста, за да изкупи греховете на цялото човечество.

Всички католически храмове по света отслужват литургии, а свещениците четат текстове от Библията за последните земни часове на Исус. Стотици хиляди вярващи се стичат към храмовете, където се отдават на молитви и палят свещи в очакване на Възкресение.

На много места по света на Разпети петък се организират огромни шествия, на които вярващи носят трънения венец на Божия син.  

По особено фрапиращ начин отбелязват тъжния ден във Филипините. Днес стотици боси мъже се самобичуваха, а десетина бяха приковани на кръста в рамките на церемонии по повод Разпети петък във Филипините, предаде АФП, цитирана от БТА.

В страната подобни церемонии се правят всяка година, където около 80% от населението малко над 100 милиона са католици. Макар повечето да постъпват като всички християни, като отиват на църква, някои поклонници вярват, че чрез страдания могат да се избавят от собствените си грехове.

Западните християни не са задължени да се отдават на пост от няколко години и затова не смятат за най-важно да ограничават ястията на трапезата си до Великден. Причината е, че Католическата църква реши да даде избор на вярващите, като им препоръчва да заместят дните на пост с дела на милосърдие към близките си.