Кая Калас подкрепя Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

ЕС
11:46 - 03 Април 2024
942
Кая Калас подкрепя Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Естонският премиер Кая Калас съобщи във вторник, че подкрепя нидерландският си колега Марк Рюте за поста генерален секретар на НАТО, пише "Политико".

"За силен НАТО трябва да гледаме трезво към Русия, да увеличим разходите за възпиране и отбрана, да подкрепим членството на Украйна и географския баланс", каза тя в изявление, публикувано в социалните медии.

"Обсъдих това задълбочено с Марк Рюте и той се ангажира с тези приоритети. Естония може да го подкрепи за генерален секретар на НАТО", добави Калас.

Нейната подкрепа е голяма победа за Рюте, който се бори да получи подкрепа извън Западна Европа и Северна Америка.

НАТО, чиято "мозъчно смърт" бе обявена от от френския президент Еманюел Макрон през 2019 г., възвърна значението си благодарение на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, приветствайки два нови членове - Швеция и Финландия - през последните месеци.

Въпреки това, потенциалното завръщане на скептично настроения към НАТО бивш президент на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом породи опасения в Европа, че Вашингтон може да се оттегли от военния съюз и сигурността на Европа.

По-рано във вторник Калас трябваше да отхвърли първоаприлска шега, в която се казваше, че тя има подкрепата на тежка категория, включително Съединените щати, Франция, Германия и Обединеното кралство, за да ръководи НАТО.

Пътят на Рюте към поста стана по-ясен, когато един от съперниците му, латвийският външен министър Кришянис Кариньш подаде оставка заради скандал с разходи за полети.

Но Рюте все още е изправен пред конкуренция от румънския президент Клаус Йоханис, който обяви изненадваща кандидатура миналия месец, твърдейки, че НАТО ще спечели от перспективата на Източна Европа.

През уикенда турският президент Реджеп Тайип Ердоган изложи условията си, за да подкрепи кандидатурата на Рюте, които включват вземане под внимание на "чувствителните" страни извън ЕС. В момента Унгария се противопоставя на кандидатурата на нидерландския лидер.