Казарма, ама за балъците

Коментар
17:45 - 17 Август 2020
8580
Казарма, ама за балъците

ДИМО РАЙКОВ*

Останах без дъх! Най-големият "патриот"! Евродепутат! Вечен. Представя по телевизията пред цял народ закона за задължителна военна служба! С плам! А той сам не е бил войник!

Защото... следвал цели 12 години. Пък нормално следването е 4 години. И през това време отлагал непрекъснато влизането си в казармата... Ходел на комисия, представял е бележка, че е студент, отлагали го. Докато навърши пределната възраст за влизане в казармата.

А на нас ни разплакаха майката там...

Аз нямах и 18 години, когато ме взеха в казармата! Една торба кокали... И когато се разболях още в началото от бронхопневмония, понеже бях приет за студент преди казармата и един ефрейтор от яд ме гонеше със злоба. И една цяла мразовита вечер мих дългия коридор... И паднах. И ми дадоха 20 дни болнични - толкова се полагаха за това сериозно заболяване. Но понеже бях радист и имаше соцсъревнование по бойната и политическата подготовка, аз, глупакът, съкратих болничните само на седмица! Как ще изоставя другарите си! И когато се върнах, още болен, ме изпратиха караул в снега. А почти не можех да дишам...

А този "патриот"...

Майко мила! И сега този е пръв радетел за казармата! Която, според него, щяла да направи момчетата мъже... Да, ВМРО искат в новата конституция задължителна казарма за всички млади българи.

Нямам вече думи. То и не са нужни. Безумие, каквото е навсякъде у нас!

За какво пиша? За какво се ядосвам? И то вече на 66 години... Като виждам, че на никого не му пука.

Каква чудесна почва за такива! И каква трагедия за едни наивници...

* Димо Райков е писател и публицист, който от 20 години живее в Париж. Текстът е публикуван на личната му страница във Фейсбук