Казината няма да затварят, ГЕРБ отряза Валери Симеонов

Общество
10:56 - 17 Юни 2020
3960
Казината няма да затварят, ГЕРБ отряза Валери Симеонов

Управляващите от ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на своя коалиционен партньор „Обединени патриоти” да бъде рязко намален броят на действащите казина и игрални зали в страната. Патриотите предлагаха местата за хазарт да действат само в 5-звездните хотели, големите курорти и в близост до граничните пунктове на страната. Депутатите на Бойко Борисов обаче подминаха скандалната инициатива на своите съюзници на първото четене на законодателните промени, което премина днес в пленарната зала.

"За" това да се залага само в петзвездните хотели и по границата гласуваха едва 22 депутати. Законът не беше подкрепен от останалите 127 "въздържали се" и четирима "против".

На предложенията на Валери Симеонов се противопоставиха и народните представители от БСП, които намекнаха дори за лобизъм в предложенията на НФСБ. "Тези изкуствени рестрикции ще доведат до вихрене на нелегалния хазарт и до онлайн залаганията", предупреди депутатът от левицата Николай Тишев. Още преди гласуването срещу проектозакона на Валери Симеонов остро скочи игралната индустрия, както и повечето футболни, волейболни и баскетболни клубове в страната, които така щяха да бъдат обречени на орязано финансиране.

В същото време сериозно ще се разрасне хазартната дейност на държавния спортен тотализатор. Сред организираните от него хазартни игри бяха включени залагания върху резултати от надбягвания с коне и кучета, спортове и викторини за знание.

ГЕРБ обясни подкрепата, която оказватна държавния хазарт с това, че 1/3 от приходите му отивали за развитието на българския спорт. Одобрено беше предложението на съществуващата Държавна комисия по хазарта да бъде преобразувана в държавна агенция към Министерския съвет.

"Вие шегувате ли се с българския парламент, никъде няма такъв цар на хазарта, какъвто вие предлагате", обвини червеният икономист Румен Гечев управляващите. - "И в Африка няма такъв цар на хазарта", ядоса се депутатът. За него законът е безсмислена операция, защото нямало да има ефект в бюджета.