Казусът с мандата на ВСС е много сериозен проблем, смята Крум Зарков

Трайното решение на проблема е в НС, който трябва да избере 11 члена

Общество
10:08 - 15 Септември 2022
1774
Казусът с мандата на ВСС е много сериозен проблем, смята Крум Зарков

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще изчака решението на Конституционния съд по повод мандата на Инспектората на ВСС.

Едва след това ще се вземе решение за това как да работи самият Съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. Така Зарков коментира ситуацията, в която се намира кадровият орган - без избрана парламентарна квота от 11 души и обжалван в съда избор на съдийската квота.

Зарков коментира темата преди първото заседание на ВСС след лятната ваканция. В качеството му на министър той е председателстващ пленума на съвета за първи път.

Въпросът с мандата на ВСС тепърва ще поставя проблеми. Имаме план за всяка ситуация, за да не допуснем по-сериозна криза от тази, която съществува, посочи Зарков и допълни, че няма как съдебната система да работи без ВСС. По думите му това е много сериозен проблем.

Под въпрос е и дали съветът може да функционира при изтекъл мандат, каза правосъдният министър. По думите му трайното решение на проблема е в НС, който трябва да избере 11 члена.

На заседанието си днес пленумът на ВСС ще дискутира бюджета на съдебната власт за 2023 г., щатното разписание на администрацията на европрокуратурата у нас, сградата, в която ще работи, и бюджета й.