Кечът и ММА се обединяват в сделка за $21,4 млрд.

Акциите на новата организация ще се търгуват на фондовата борса

Топ
16:33 - 03 Април 2023
2152
Кечът и ММА се обединяват в сделка за $21,4 млрд.

Световната федерация по кеч (WWE, бивша WWF) и компанията, която стои зад популярните в последните няколко десетилетия смесени бойна изкуства (ММА - mixed martial arts) Ю Еф Си (Ultimate Fighting Championship - UFC) обявиха че ще се обединят в нова организация, чийто акции ще се търгуват на фондовата борса, съобщи Асошейтед прес.

„Индевър груп холдингс“ (Endeavor Group Holdings) и притежаваната от Винс Макмеън (на снимката) WWE ще си поделят съответно по 51 и 49 на сто от новото дружество, чиято стойност в момента се оценява на 21,4 млрд. долара, при стойност на „Eндевър“ от 12,1 млрд. долара, а на Световната федерация по кеч от 9,3 млрд. долара.

Новата компания все още няма търговско име, ще бъде ръководена съвместно от главния изпълнителен директор на „Индевър“ Ари Иманюел и колегата му от Световната федерация по кеч Винс Макмеън

В момента под шапката на Ю Еф Си се състезава българският представител Благой Георгиев, а до неотдавна в WWE участваше роденият в Пловдив Мирослав Барняшев по-известен като Русев (Rusev).

Битките в WWE за разлика от тези в Ю Еф Си имат по-скоро развлекателен характер и голяма част от ударите и самите двубои се смята, че са режисирани и репетирани.

През миналата година Световната федерация по кеч генерира приходи от 1,2 млрд. долара,

а клипове в „Ютюб“ (YouTube) от нейните надпревари и с участието на нейните звезди са гледани 16 млрд. пъти, а последователите и в „ТикТок“ са над 20 млн. души.

Акциите на Световната федерация по кеч, базирана в Стамфорд, Кънектикът, паднаха с повече от 8 на сто преди стартирането на днешната търговия на фондовия пазар, а тези на „Индевър“, базирана в Бевърли Хилс, Калифорния, се повишиха с близо 3 на сто, допълват от АП.