Кедъра: Няма да кажа лоша дума за БНТ, така ме е научила Нери Терзиева

Общество
12:27 - 02 Септември 2019
3719
Кедъра: Няма да кажа лоша дума за БНТ, така ме е научила Нери Терзиева

Известният спортен журналист Камен Алипиев - Кедъра, който е пред уволнение от БНТ като изпълнителен продуцент в спортната дирекция заради липса на висше образование благодари за подкрепата и сподели, че няма да каже лоша дума за телевизията.

"Благодаря Ви! Обичам Ви! Мълча и ще продължавам да мълча! Няма да кажа никога една лоша дума за БНТ, така ме е научила легендата, великата Нери Терзиева, с която имах честта да поработя в друго грандиозно начинание - ЕФИР2! Ако аз съм някой, това е единствено благодарение на телевизията Майка! Моля ви, не обиждайте никого! Всеки взима своите решения и има своята карма!"

Повод за думите му в личния му профил във фейсбук станаха постовете на стотиците хора, изразили подкрепата си към него в този момент.

Досега Кедъра беше изпълнителен продуцент, но вече е извън новата дирекция “Спорт”, тъй като му липсва диплома. Дирекцията беше създадена в началото на юли, малко след като Емил Кошлуков стана генерален директор на БНТ, и бе оглавена от Сашо Йовков - негов конкурент в конкурса за високия пост.

Така спортните журналисти бяха отделени в самостоятелно звено, след като преди бяха в продуцентски център “Спорт” - част от дирекция “Информация”.

“В БНТ за всяка позиция се изисква съответното образование. Проблемът с дипломата се появи, защото сега се правят структурни промени при нас. Има нови позиции, за които, като се назначават хората, се гледа степента на образованието им. Сигурно и досега се е гледало, не мога да кажа защо е имало подобна ситуация, вероятно не е само при него. Но при тази промяна както в дирекцията, така и в цялата телевизия образованието е задължително изискване”, обясни Сашо Йовков.

Камен Алипиев започва работа в БНТ през 1987 г., а от 1992 г. е в спортната редакция. Коментира баскетболни мачове, а също и състезания по алпийски ски. “Той е толкова доказан професионалист. На такова ниво е, че не може да бъде стажант репортер”, каза Йовков. Той допълни, че ако в частна медия е възможно да бъде началник и без ценз, в обществената няма как, защото има правилници. “Ако не си оправи образованието, няма да бъде в дирекция “Спорт”. Говорили сме с него за вариант граждански договор”, обясни Йовков.