Кейптаун стана сърцето на заразата с Covid-19 в Африка

Повече от 12 000 инфектирани са регистрирани от четвъртък насам

Новини
14:06 - 22 Май 2020
4825
Кейптаун стана сърцето на заразата с Covid-19 в Африка

Кейптаун е станал център на разпространението на COVID-19 в Южна Африка и една от "горещите точки" в Африка. В града, който е популярна туристическа дестинация в южния "връх" на Африка, има по данни от четвъртък повече от 12 000 потвърдени случая, което е 63 на сто от 19-те хиляди случая в страната и около една десета от 95-те хиляди потвърдени случая в цяла Африка.

Очакваше се провинция Гаутенг, където е най-големият град в страната Йоханесбург и столицата Претория, да бъде епицентър на заразата заради гъстотата на населението и нивата на бедност.

Кейптаун обаче опроверга прогнозите. "Никой модел не е предвещавал ясно това, което виждаме в Западна Капска провинция", каза вчера пред репортери министърът на здравеопазването Цвелини Мхизе. "Експлозията от случаи в Западна Капска провинция надхвърля очакванията и може би по тази причина трябва да се намесим допълнително в опит да възпрем" това разпространение, добави той.

Може би планините и плажовете на Кейптаун са допринесли за големия брой случаи на COVID-19. При наличието на директни полети до няколко европейски столици вероятно туристи без симптоми са донесли вируса и той е започнал да се разпространява незабелязано.

Пикът на случаите в Кейптаун се очаква към края на юни, а в останалите части от страната - през август или септември. До ноември в Южна Африка може да има между 40 000 и 45 000 починали, смята "Моделинг енд симюлейшън хъб-Африка" - група учени и университетски преподаватели, които съветват правителството. До края на годината около 13 милиона души от 57-милионното население на страната може да бъдат заразени, се казва в проучването.

Въпреки твърденията, че Южна Африка разполага с достатъчно болнични легла, в страната има недостатъчно апаратура за интензивни грижи. Тя разполага с около 3300 легла за интензивно лечение, но прогнозите сочат, че ще бъдат необходими над 20 000 такива легла.

"Не е само въпрос на легла, но и на обучен персонал и апарати за механична вентилация, които ще бъдат необходими, но те трудно ще бъдат доставени бързо", казва Джулиет Пулиъм - директор на Южноафриканския център за епидемиологично моделиране и анализи, който е участвал за изследването. Тя предупреждава, че до края на юни страната ще изпита недостиг от легла за интензивни грижи.

Хайелича - бедняшко предградие с население от близо 500 000 души - е една от "горещите точки" в Кейптаун. За да бъде увеличен капацитетът на болницата в Хайелича, там се строи полева болница, която ще бъде открита на 1 юни, казаха от неправителствената организация "Лекари без граници".

Друг местен проблем е забавянето на резултатите от тестовете, в някои случаи до 10 дни, заявява д-р Клеър Кийн, медицински координатор от "Лекари без граници". Освен това някои здравни работници са дали положителна проба.

Второ огнище на заразата е район Тайгърбург край кейптаунското международно летище.

Кейптаун страда от голям икономически спад поради загубите в туризма и ограничителните марки, казва премиерът на Западна Капска провинция Алън Винде. По думите му са били загубени 200 000 работни места, а между 1,2 и 1,8 милиона души в провинцията са в недоимък. Винде, който е в самоналожена изолация след контакт с телевизионен оператор, починал впоследствие от COVID-19, желае разхлабване на ограниченията, за да се даде тласък на икономическите дейности. "Трябва да отворим икономиката, за да функционира отново нормално, но без да подлагаме на голямо напрежение нашата здравна система", казва той и добавя: "Трябва да държим кривата (на ръста на заболеваемостта) възможно най-полегата."

В останалата част от Южна Африка очакват разхлабването на ограниченията на 1 юни. Някои представители на правителството казаха, че в Йоханесбург и на други места ще бъде разрешено на повече хора да се върнат на работа и отново ще се продават алкохол и цигари. Ще отворят и училищата.