Келнерките по морето се мръщят на 2 бона заплата

Персоналът в кръчмите напуска на първия месец - тичането им е много, а бакшишите- малко

Новини
22:10 - 21 Август 2022
6261
Келнерките по морето се мръщят на 2 бона заплата

Много от кръчмите по морето това лято останаха без персонал. Собственици на заведения се оплакват, че кандидатите за сервитьори са станали повече от капризни и искат високи заплати, които няма как да им осигурят.

Младите момичета и момчета, уж мераклии да разнасят храна и питиета на клиентите не искали да работят дори за 2 000 лева заплата, въпреки че от бакшиши си докарват по още 500-600 лева за месец.

Новата генерация – 18-25 годишни ученици и студенти обаче се плашели от дългия работен ден и многото клиенти и настоявали за поне 2500, за да се навият да грабнат таблите, разказа възмутен управител на ресторант по Северното Черноморие.

Заради липсата на много почивни дни и наплива на клиенти и в събота и неделя, хлапаците масово напускали още на първия месец и си търсели по-лека работа, която не налага работа „на крак”.

„Явно младите по принцип търсят на баницата мекото и не желаят да работят в по-динамичен и натоварен график.Предпочитат да изкарат работния ден на бюрото пред компютъра и толкоз.”, възмущават се ресторантьорите.

Отказали се сервитьори пък разказват, че тази година, заради кризата клиентите дават малки бакшиши или пък изобщо не им се откъсва от портфейла и това е една от причините, които ги демотивирали.