Кения приватизира 35 държавни компании

Новини
16:01 - 23 Ноември 2023
1942
Кения приватизира 35 държавни компании

Президентът на Кения Уилям Руто заяви днес, че правителството е готово да приватизира 35 държавни компании, след като миналия месец прие закон, който да ръководи процеса. Това съобщава "Ройтерс".

Кения последно приватизира държавна компания през 2008 г. с първично публично предлагане за 25% от акциите в телекомуникационната фирма Safaricom.

"Идентифицирахме първите 35 компании, които ще предложим на частния сектор. Имаме още близо 100, като работим с финансови съветници относно това какво да правим с тях", каза Руто в изявление на церемонията по откриването на годишна среща на асоциацията африканските фондови борси в Найроби.

Министърът на финансите Нджунга Ндунгу каза пред "Ройтерс", че имената на фирмите, които ще бъдат продадени, ще бъдат обявени на по-късна дата.

Публичните финанси на източноафриканската държава са подложени на натиск от последиците от пандемията и честите засушавания, предизвикани от изменението на климата. Има несигурност относно способността на страната да получи достъп до финансиране от финансовите пазари.

Руто заяви, че Кения вече ще може да разтовари потенциално "доходоносни" компании, където растежът е ограничен от бюрокрацията. Ндунгу обаче отрече това да има за цел да подкрепи държавните финанси. "Една от (целите) е да се вдъхнови пазарната активност. Парите са второстепенен проблем", подчерта той.

Руто каза, че Кения е преразгледала своя закон за приватизация миналия месец, за да премахне "ненужните бюрокрации" и че новият стремеж на правителството ще даде тласък на африканското емитиране на компании.

Борсите на континента се представиха по-слабо тази година, тъй като глобалните инвеститори избягваха активи, възприемани като рискови, с недостиг на листвания, повишаване на глобалните лихвени проценти и икономическите затруднения на Китай.

С 40 борси на целия континент Африка може да има до пет листвания на компании на ден, каза Руто, но почти няма такива, отчасти поради регулаторната бюрокрация. "Ако се използват добре, фондовите борси могат да бъдат двигателят, който превръща Африка в глобална икономическа сила и финансов център на света", изтъкна президентът.