Керемедчиев: Стоплянето на о тношенията между президент и премиер е крачка във вярната посока

Актуални новини
19:19 - 07 Септември 2023
1981
Керемедчиев: Стоплянето на отношенията между президент и премиер е крачка във вярната посока

„По протокол президент и премиер могат да седят един до друг на обществени събития. Те трябва да си говорят. Този разговор на Мача на надеждата вчера, вероятно протоколен, е крачка в правилната посока. Видимо е, че това разделение между президент и правителство е толкова дълбоко, че вече влиза в агресивни нападки”. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред NOVA NEWS.

Според политолога Слави Василев по време на служебните кабинети сериозните решения са вземани от президента, а сега важните решения се вземат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Милен Керемедчиев заяви, че президентското управление през служебен кабинет е било без да се отговаря пред никого.

За Василев обратната страна на медала е, че решенията, които сега управляващото мнозинство взимат, не се контролират от парламента. „Ти нямаш нужда от алтернативи в едно народно събрание, за да бъдат изложени. Разделението на властите в парламентарна република съществува на хартия. Когато мнозинството се сглоби, опозицията няма възможност да промени дневния ред на Бойко Борисов и Кирил Петков”, каза Василев. Той изтъкна, че българите имат различно мнение от политическия елит по против редица въпроси и президентът обединява тяхното мнение.