Кеворк: Парламентът произвежда фалшиви новини

Коментар
22:28 - 13 Май 2019
5153
Кеворк: Парламентът произвежда фалшиви новини

Кеворк Кеворкян разкости с нов анализ случващото се в България. Легендарният журналист коментира актуалните събития на своята стена във фейсбук. Насладете се:

Нашите властници не се умориха да плещят за фалшивите новини – макар че те също ги произвеждат усърдно.

Един от изворите е самият Парламент. Там законите ги драскат сякаш на пияна глава. Все едно са качени на някакво виенско колело - и са ги оставили оттам да гледат с изцъклени очи към Живота.

Ако сте видели разговора на Веселин Дремджиев /ТВ Плюс/ с бившия военен министър Тодор Тагарев отпреди няколко дни, със сигурност сте се убедили, че досега нищо съществено не сте научил за пазарлъците около изтребителя Ф-16/блок 70.

Нищо, че от месеци ви пълнят главите с всевъзможни глупости - и главно, кой е най-мазният тукашен американофил.

В това мазнотене колхозникът Ненчев се оказа по-голям специалист по авиационните дела от пилота Радев, сетне го замести фатмака Цветанов, а пък опасният глезльо Соломон и в този случай е на разположение.

Той става все по-истеричен. Никой не му обръща внимание, но той може да докара големи бели.

Пуснаха покрай ушите си искането му за ядрени бази в България - това няма да мине метър, все ще ни го напомнят един ден.

Дайте му на тоя една ядрена бомба да си я държи у дома.

Обаче от Тагарев научихме, че Ф-16/70 си е чист фантом засега, има го само на хартия и ще стане реалност, ако го платим – и то предварително, това било елемент от процедура, която американското правителство неизменно спазва.

И трябва да си пълен недорасляк, за да кажеш, че ще преговаряме да плащаме разсрочено.

Ами, ако този недорасляк е министър - тогава какво?

Схемата била следната: плащаш предварително и тогава започват работа по поръчката ти, американците могат да отпуснат заем на държавата ни – толкова, никакви други пазарлъци.

Добре бе, хубавци ненагледни, тогава всички приказки, които бяха изприказвани досега, не са ли чисто и просто фалшиви новини?

Да, разбира се. И кой ги произвежда – калпаци от Властта, разбира се.

Сега нейна делегация щяла да „преговаря“ за самолетите - така ли се нарича вече напъна да мигаш послушно на парцали?

И в случая американците нямат никаква вина, условията им са ясни предварително, но нали нашите аркашки трябва да симулират някаква активност.

В тази история обаче има поне една новина, която не е фалшива.

И тя е, че покрай поръчката ни ще бъдат осигурени 4 хиляди работни места за американските работници.

Джон Болтън, съветник на президента Тръмп, вече изразил в Туитър благодарността си. Сигурно е искрена.

И ние ще сме на кяр: ще предложим сигурна /с Божията помощ/ работа на петдесетина български пилоти, все е нещо.

Пък и парадите на Гергьовден ще изглеждат по-внушителни.

Покрай сделката ще остане и един наистина уникален, безпрецедентен факт.

Два централни вестника поместиха реклама на Ф-16/70, платена от Локхийд Мартин.

Американците вероятно ни смятат за завършени тъпунгери, за да рекламират по този начин самолета - или може би са разбрали, че нашите Властници нищо не могат сносно да обяснят на тукашните „аборигени“, и затова са предприели този абсолютно налуден ход.

Пак хубаво, че не купуваме ядрени ракети - текстът на рекламата сигурно щеше да е още по-прочувствен, и онагледен с фотоси от Хирошима.

В дните, когато вървеше фамозната реклама на Ф-16/70, излезе и друга реклама, далеч по-реалистична – на нещо, което го има в живота, а не само на хартия.

Според данни на Световната банка, през 2018 година българите от чужбина са изпратили на своите близки тук 2 милиарда и 130 милиона евро - без да се вземат предвид парите, дадени в брой, които със сигурност са внушителна цифра. Браво, Българи юнаци!

И сега следва най-важното: кървавите пари на нашите клетници, прокудени в чужбина, са с 40% повече от преките инвестиции в страната за 2018 година, които са 1 милиард и 532 милиона евро.

Всичко е правилно: натирвайте българите в чужбина, купувайте самолети и не си губете времето да говорите за икономика.

Следващият път рекламата на Ф-16/70 може да бъде гарнирана и с две подробности от нашия Рай, така ще стане още по-убедителна.

Според Националния статистически институт 27% от българското население няма достатъчно средства, за да покрие основните си нужди.

А 22% процента пак от същото евроатлантическо население – един милион и петстотин хиляди клетници - има доходи под 351 лева/под линията на бедността.

Гледайте нагоре към небето и бодро си свиркайте. Медиите са в капана на фалшивите новини - и затъват все повече. Колкото повече пригласят на оплакванията на Властта от фалшивите новини, толкова повече ги произвеждат самите те.

Вижте сега една от най-срамните истории.

Но преди това пребройте сърцераздирателните репортажи, коментари, интервюта с малки и големи лъжци за „чумата“ в Странджа. Стотици са.

И, след месеци на сълзи и сополи, преди десетина дни Българската агенция по безопасност на храните признала, че не разполага с информация за щама на откритото заболяване - „чума по дребни преживни животни в Странджа“.

Иначе казано, не могат да изолират щам, защото просто е нямало заболяване.

Четири хиляди животни обаче отидоха под ножа.

Сега ще проумеят ли най-сетне в Поднебесната Шарлатания, че трябва повече да вярват на народеца, на хора като баба Дора?

Но докато това не се случи, на такава държава да те е страх да продаваш дори дървени самолети.

Медиите, заети да обогатяват портфолиото си с фалшиви новини, не обърнаха внимание на тази дребничка, но истинска новина.

Само „Труд“ я оповести.

Една специална чума върлува по някои хора от властта: те са чумосани да говорят без задръжки каквото им падне, защото знаят, че никой няма да им търси сметка за фалша, който ръсят.

В края на миналата година енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че „Турски поток“ ще минава през България - един милион процента гаранция.

Хайде сега, пет месеца по-късно, залагайте - ще я бъде ли тази тръба? Залагайте – макар че коефициентът на Теменужка е някъде около нулата. Най-много нелепости се ръсят в енергетиката. Щяха да развалят договора за американските централи – от години все се лигавят с тази фалшива новина.

Нищо не развалиха пъзльовците, макар че това е една от най-срамните сделки – специално направена, за да се харесат на американците.

Е, Костов им пробута авантата, обаче пак не го приеха. В новата си книга той се хвали, че не е пуснал руските самолети за Косово.

Обаче не ни казва, защо въпреки този жест, все пак не изсветля поне малко за американците.

Просто е: учил е в летателно училище в Съветския съюз.

Дребна работа, обаче знае ли човек - по-добре го дръжте настрани. Американците не усложняват излишно нещата.

В крайна сметка, „техните“ централи толкова години така и си останаха забулени от фалшиви закани и изсилвания.

А когато се появи истинската новина за тях, все едно, че я няма.

Тия дни стана ясно, че Европейската комисия е оценила договорите за централите като прекомерна държавна помощ и е разрешила прекратяването им. Хубаво – а кой ще отговаря за „прекомерната помощ“, поне една фалшива новина могат да съчинят за това.

Заглавието е на редакцията.