КЕВР даде „зелена светлина“ на интерконектора

Газът ще струва 240 лева за MWh

Новини
16:23 - 30 Септември 2022
2167
КЕВР даде „зелена светлина“ на интерконектора

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие три решения, с които окончателно се вкарва в експлоатация газовият интерконектор "Комотини-Стара Загора", който предстои да бъде открит официално на 1 октомври, събота.

"Прието бе решение за одобряване на Мрежови кодекс за газопровода IGB и неговите приложения, в това число Тарифен кодекс и споразумение за пренос на газ. По този начин пакетът документи вече е напълно адаптиран с актуалните търговски и пазарни практики. С второто решение КЕВР променя датата на влизане в търговска експлоатация на връзката от 1 юли на 1 октомври 2022 година. И трето - това е разрешението, което КЕВР дава за започването на осъществяването на лицензионнна дейност на дружеството ISGB, като с това решение одобряваме и бизнес плана на дружеството за 2021-2026 година.

С тези решения Комисията дава зелена светлина интерконекторът да влезе в експлоатация от утре", каза на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той отправи и благодарности към гръцкия енергиен регулатор заради ползотворната и успешна работа от 2018 годна насам, позволила проектът да се превърне в реалност.

В аванс бе съобщена и цената на природния газ за октомври, която ще е значително по-ниска от тази за настоящия месец. Окончателното формално решение ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври в 15 часа, 4 часа след официалното откриване на междусистемната газова връзка.

"Цената за месец октомври ще бъде под 240 лева на мегаватчас (за септември тя е 353,21 лева - бел.ред.). 

Това се дължи преди всичко на въвеждането в действие на интерконектора, който позволява доставката на 1 милиард кубически метра или 1/3 от потреблението на България, на едни много добри и атрактивни цени, договорени съгласно споразумението между двете страни", заяви шефът на КЕВР.

С оглед на перспективите за увеличаване на количествата доставен специално за България азерски газ може да се очаква и допълнителна корекция в цената в бъдеще, добави той. Каква обаче е цената, по която ще получаваме синьото гориво, както и в какъв срок, Иванов не уточни, тъй като това са конфиденциални точки в подписаното между София и Баку споразумение.

"С интерконектора се слага край на възможността България да бъде обект на монополни доставки на природен газ, това е началото на диверсификацията на страната ни.

Преди дни, когато бе открит Балтийският газопровод, свързващ Норвегия, Дания и Полша, полският президент Анджей Дуда заяви, че с него се сбъдва една полска мечта. Аз бих казал, че с интерконкентора "Комотини-Стара Загора се сбъдва една българска мечта", допълни Иван Иванов.