КЕВР: ВиК-та масово не покриват изискванията за качество на водата

Това показват резултатите от извършената извънредна проверка, възложена от прокуратурата

Новини
20:52 - 19 Май 2020
1721
КЕВР: ВиК-та масово не покриват изискванията за качество на водата

ВиК секторът масово не покрива изискванията за качество на водата. Това показва доклад, изготвен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пише news.bg.

Документът съдържа резултатите от извършената извънредна проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) по повод на публикации в медиите за недобро състояние на ВиК мрежата в страната. 

Нито едно дружество с одобрен бизнес план не е отчело пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г., залегнали в неговия бизнес план.

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 дружества са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, а 11 дружества са отчели между 40 - 50% неизпълнение.

При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени нива на показатели за качество.

По отношение на услугите за водоснабдяване, 23 от общо 29 дружества или 79% от дружествата не постигат целите по показателите "Налягане във водоснабдителната система" и "Ефективност на привеждане на водомерите в годност".

59% от дружествата не са изпълнили показателя "Ефективност на изграждане на водомерното стопанство", а 72% не изпълняват целите за "Енергийна ефективност за водоснабдяване.