КЕВР Vs. Младежкия театър - бездушни чиновници посягат на културата

Актуални новини
20:30 - 27 Май 2022
2345
КЕВР Vs. Младежкия театър - бездушни чиновници посягат на културата

Трупата на Младежкия театър "Николай Бинев" в София излиза на протест в понеделник сутринта заради искане от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да придобие част от сградата на театъра. Става въпрос за пространство с площ от 435 квадратни метра. 

През февруари КЕВР е входирала преписка в МРРБ, в която пише, че въпросната част от сградата е с отпаднала необходимост и затова желае да я получи безвъзмездно. От театъра обаче, са категорични, че пространството им е необходимо, за да построят куклена сцена.

Ръководството, режисьорите и актьорите от Младежкия театър излязоха вчера с обръщение, а вече в ход е и петиция в защита на театъра. Странно, въпреки че от трупата неколкократно са алармирали Министерство на културата за проблема, едва днес министър Атанас Атанасов, известен като Просто Наско, зае позиция по казуса. Той защити Младежкия театър, но въпросът е, че е загубено ценно време, докато подчиненото му ведомство е бездействало.

"На 30 май (понеделник) от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки театър ще се проведе Мирен протест за опазване собствеността на българските театри. Ако не можете да дойдете на протеста, можете да ни подкрепите и чрез следната петиция: https://www.peticiq.com/364874#form . Имаме нужда от Вашата подкрепа", заявяват от Младежккия театър. До 18 часа в петък петицията бе подписано от над 1800 души - актьори, режисьори, драматурзи, музиканти, творци.

Ето и писмото, което разпространиха от трупата:

"СКЪПИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,
Броени дни след като отбелязахме един от най-светлите български празници – 24-ти май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност; ден, в който си припомняме за важността на културата в едно общество, за съжаление, ентусиазмът от тази красив празник е заместен от ежедневните битки за съществуване и оцеляване.

Често тези битки не са в сферата на културата, изкуството и духовността, а в полето на битовизма и бюрокрацията. От няколко месеца, пред подобен казус е изправен и Младежки театър „Николай Бинев“, а за решаването му сега търсим подкрепа от цялата културна общественост, както и от всеки, който вярва, че България и нашите деца заслужават да имат достъп до качествено изкуство.

През месец февруари 2022 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) входира преписка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в която заявява желанието си да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на Младежки театър, твърдейки, че имотът ни е с „отпаднала необходимост“. Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, и който категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър.

Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 г., постъпило в МРРБ на 04.03.2022 г., Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки театър становища дали визираният имот е с отпаднала необходимост с оглед възможността за удовлетворяване искането на КЕВР.

Ръководството на Младежки театър изготвя шест страници становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството не е с отпаднала необходимост и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. Това наше становище е предоставено на Министъра на регионалното развитие и благоустройството и на Министъра на културата.

На 03.05.2022 г., МРРБ изпраща второ писмо до Министерство на културата по вече образувана преписка, с копие до нас, в което пишат, че към настоящия момент все още не е постъпило писмо от Министъра на културата, което е от съществено значение с оглед процедиране по преписката, а такова е постъпило само от директора на Младежки театър. В отговор на това писмо, на 10.05.2022 г., Младежки театър изпраща ново писмо до МРРБ, с което отново категорично потвърждава необходимостта на Театъра от описаното по-горе помещение.

Към 25.05.2022 г. Министерството на културата все още не е изпратило свое становище, което създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър, несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно, от която и да друга държавна структура.

Именно по тази причина вярваме, че битката ни да опазим целостта на българските театри, за да могат те да изпълняват своите ангажименти в областта на изкуството и културата, е задължение на всеки от нас. Затова се обръщаме към нашите колеги от другите сценични институти, към нашите зрители и към приятелите на Младежки театър с апел за публична подкрепа от всеки, който вярва в тази мисия.

В продължение на десетилетия, Младежки театър нямаше свой дом, мечтаейки някога отново да се завърне „у дома“ – на булевард „Княз Александър Дондуков“ 8. Днес всички разглеждаме с огромно безпокойство възможността 435 кв. м от сградата на Театъра да ни бъдат отнети с административни методи, с цел настаняване на администрация в центъра на столицата, нямаща нищо общо с културния сектор, независимо от категоричното ни становище, че обсъжданото пространство ще бъде използвано за отглеждане и възпитаване на театралния вкус и човешките ценности на най-ценната част от нашето общество, а именно децата ни! Категорично помещението не е с отпаднала необходимост за Младежки театър!

Младежки театър „Николай Бинев е единственият държавен драматично-куклен театър в София с постоянна трупа и дълбоко вярваме, че е наш дълг да продължаваме да следваме мисията, с която нашият театър е създаден преди 80 години – да бъде място, което обръща специално внимание на децата и младежите. Днес, мечтата ни за обособяването на сцена за куклен театър в рамките на собствения ни имот, изглежда застрашена, но вярваме, че с Вашата подкрепа ще успеем не само да я запазим жива, но и да я превърнем в реалност.

Разчитаме, че всеки, който желае да ни подкрепи, ще се включи в нашия мирен протест, който ще се състои на 30.05 (понеделник) от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки театър и ще дойде, за да изрази личната си позиция. Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с надеждата, че следващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се докоснат до красотата и магията на кукления театър.

Убедени сме, че ако всички, които правим и обичаме българския театър застанем рамо до рамо – можем да защитим и опазим неприкосновеността си като храм на изкуството, и отстояваме правото си да създаваме изкуство в собствения си дом, защото днес Младежки театър изпраща това отворено писмо с молба за подкрепа, но утре, автор на това писмо може да бъде екипът на всеки друг държавен или общински културен институт."

Писмото е подписано от директора Михаил Байков и от неговия заместник Делян Тодоров.


Днес Отворено писмо в подкрепа на Младежки театър „Николай Бинев“ изпрати и заместник-кметът на София по културата Мирослав Боршош:


Уважаеми господин Петков,

Както каза поетът Иван Ланджев по случай 24 май: „Езикът умее да отсява – особено когато има за помощник времето. Затова обикновено, без да се замисляме, казваме „по времето на Яворов“ и не се сещаме за министрите по това време.“ Нека не допускаме съвремието ни да се запомни със заличаването на местата, където хората на изкуството могат да работят и да творят!

С отнемането на част от пространството на Младежки театър „Николай Бинев“, Вие всъщност ще отнемете част от културното пространство на София и от смисъла на театъра в България, а това е недопустимо. Традициите и ролята на този театър заслужават Вашата подкрепа, а не той да бъде ограбван от чиновници.

Призовавам Ви незабавно да прекратите посегателството.
В очакване на Вашето решение,
Мирослав Боршош
Заместник-кмет по култура на град София".


Атанас Атанасов: Изненадан съм, че общуваме чрез социалните мрежи

Нашето становище е, че ние абсолютно безапелационно заставаме зад този театър. Това заяви министърът на културата Атанас Атанасов пред журналисти в кулоарите на парламента относно притесненията на Младежкия театър „Николай Бинев“, че част от сградата му може да бъде отнета. На въпрос дали сградата е с отпаднала необходимост, той каза, че не е.

Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от такова водене на диалог по социалните мрежи, вместо да се разберем, коментира Атанасов. Той каза, че е останал изненадан от позицията на театъра, защото преди две седмици е разговарял с директора на културната институция.

По повод исканото увеличение на заплатите на сценичните работници, министърът каза, че възнагражденията се определят с браншовите организации, с директорите на институциите, като по думите му ще се работи в тази посока. Разговори с финансовия министър „по същество“ това да стане с актуализацията на бюджета, която предстои това лято, все още не са водени, посочи Атанасов.