KFC започва да предлага 3D принтирани пилешки хапки

Първите в света лабораторни пилешки хапки щели да са максимално близки на вкус и външен вид до оригиналния продукт

Новини
09:53 - 24 Юли 2020
2554
KFC започва да предлага 3D принтирани пилешки хапки

KFC обяви, че започва да произвежда 3D принтирано пилешко месо, което нарича "месото на бъдещето", се посочва в прессъобщение от самата компания. Те изтъкват също, че с новия продукт ще се опитат да отговорят на потребностите на клиентите си за по-здравословен живот.

3D принтираното месо е създадено в партньорство с 3D Bioprinting Solutions, а производството му ще е значително по-полезно за природата, тъй като ще отделя по-малко емисии. "Проектът цели да създаде първите в света лабораторни пилешки хапки", пишат от KFC. "Те ще са максимално близки до вкус и външен вид до оригиналния продукт".

Според гиганта, те ще постигнат това чрез клетки от пиле и посадъчен материал, благодарение на които те почти няма да използват живи животни в процеса на приготвяне на хапките, но ще могат да възпроизведат текстурата и вкусовите качества на месото.

От KFC ще осигурят всички необходими съставки на партньорите си, за да възпроизведат оригиналния продукт.

"В момента не съществуват други методи на пазара, които могат да постигнат толкова сложни продукти от животински клетки", изтъкват от компанията.

Освен това, според KFC лабораторното създаване на месото ще позволи то да е по-чисто от същинското пилешко, а 3D принтирането е по-етично, тъй като не изисква умъртвяването на пилета. Енергията, необходима за принтиране на месо, също е с над 50% по-ниска, отколкото тази, изразходвана за отглеждането на животните, а парниковите емисии са с 25 пъти по-ниски.

Не е изненадващо, че новият продукт ще дебютира в Москва, където през юни KFC откри своя "ресторант на бъдещето". Той е автоматизиран и понижава контакта между хората, което според компанията е ход, с който ще се понижи разпространението на коронавируса, пише money.bg.