КФН: Nexo няма лиценз, предали сме на следствието 6 сигнала

НАП е извършило 14 проверки и три ревизии на българското дружество

Общество
11:11 - 31 Януари 2023
2004
КФН: Nexo няма лиценз, предали сме на следствието 6 сигнала

Nexo няма лиценз и не е вписан в регистрите на инвестиционните дружества, които имат право да осъществяват дейност на българския пазар. В момента криптовалутите не са признати за финансов инструмент и за тях няма регулации. Това съобщи председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов пред депутатите от едноименната комисия.

„Това, което до момента е установено, е че в България и Естония не е извършвана услугата по покупко-продажба и предоставяне на заеми, обезпечени с криптоактиви“, заяви Атанасов в отговор на въпрос на Петър Чобанов от ДПС.

В Комисията за финансов надзор са получени 6 сигнала срещу компанията, съобщи още Атанасов. Запитан от Даниел Митов от ГЕРБ има ли основание да се смята, че сигналите са от българи, които се чувстват ощетени, Атанасов уточни, че „става дума за парични средства и претенции за финансово ощетяване, защото не са били ясни условията и не е била изяснена изцяло дейността на Nexo“.

Атанасов заяви още, че на капиталовия пазар нямало данни за финансиране на политически партии или лица, било то чрез облигации, акции или по друг начин.

Директорът на НАП Борис Михайлов потвърди информацията за извършени 14 проверки и три ревизии на българското дружество на Nexo. Той заяви още, че са били установени големи размери на парични заеми, но отказа да съобщи размерите им, тъй като не е ясно дали те не са предназначени за покупка на софтуер. В момента тече проверка каква е стойността на активите на българската компания и дали те са придобити със собствени средства.