Киберексперт пред Lupa.bg: АЕЦ "Козлодуй" може да бъде хакната

У нас
17:15 - 07 Март 2022
3788
Киберексперт пред Lupa.bg: АЕЦ "Козлодуй" може да бъде хакната

Големите атомни електроцентрали в Украйна в момента са под контрола на Русия. Можем да сме сигурни обаче, че тя не би атакувала АЕЦ, която е на нейната граница. Радиацията ще убие не само украинци, но и руснаци. Притеснение не будят толкова украинските централи, а българската АЕЦ "Козлодуй".Това заяви пред Lupa.bg киберекспертът Ангел Славчев. 

"Нашите власти трябва да кажат каква киберзащита използват за нея, тъй като в момента България е много по-уязвима за хакерски атаки. Държавата още не е внедрила високотехнологични системи, които да предпазят АЕЦ-а от пробиви. Такива системи няма и в НЕК. Защо министър Божанов не е направил извънреден щаб, който да следи ситуацията и да се грижи за информационната сигурност на нашата държава?! Той призна, че нашата информационна сигурност не на необходимото ниво, което означава, че сме със свалени гащи пред света", посочи Славчев. 

По думите му нашата позиция за Русия може да ни направи заложници на кибератака. Нямаме представа какво ни чака, ако руски или други хакери, които не ни харесват, решат да атакуват системите на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството на Руската федерация одобри списък с чужди държави и територии, които "извършват неприятелски действия срещу Русия", според постановлението това са:

Австралия, Великобритания, страни от ЕС (включително България (бел. ред.), Исландия, Канада, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Корея, Сан Марино, Сингапур, САЩ, Тайван, Украйна, Черна гора, Швейцария, Япония. 

Заповедта е изготвена като част от Указа на президента Владимир Путин от 5 март 2022 г. „За временната процедура за изпълнение на задължения към определени чуждестранни кредитори“.

Според документа държавата, руските граждани и компаниите, които имат валутни задължения към чуждестранни кредитори от списъка на неприятелските страни, ще могат да ги плащат в рубли.