Киберексперт пред Lupa.bg: Хакери точат пари от името на бизнесмени

Общество
17:50 - 29 Октомври 2021
5132
Киберексперт пред Lupa.bg: Хакери точат пари от името на бизнесмени

"През последните 2 години заплахите в интернет се умножиха. Едни от тях са фишинг атаките. Аз самият бях подложен на такава измама.

Получих имейл, че съм възнаграден с определена сума. Искаха от мен да напиша име, адрес, възраст, професия, телефон. След това трябваше да се регистрирам в техен сайт и да посоча банковата си сметка. Нека да предупредя, че когато си регистрираш картата, ти извършваш плащане – на  10, 20, 50, 100 долара. Малките суми не се усещат и хората изобщо не разбират, че са жертви на измама, тъй като не се изисква въвеждане на пин код“, обясни пред Lupa.bg киберекспертът Ангел Славчев.

„Случвало се е някой да изпрати имейл от името на бизнесмен до счетоводителката на дадена фирма, в която да пише: „Наредете сумата... по тази фактура“. Така служителката може много лесно да бъде подведена. Тя трябва да гледа целия имейл, а не само първата му част, съдържаща името“, съветва специалистът.

„Преди няколко дни журналист, известен в интернет пространството, му бяха направили аналогична страница във фейсбук. Последните 5 публикации бяха същите като неговите. Хакерите се целеха в неговите последователи и им предлагаха „награди“, разказа още Славчев.

Попитан кой стои зад хакването на платформата за зелени сертификати, той отговори: „Платформата не е хакната, това е  вътрешна работа. Ако бяха хакери, щяха да я сринат, а не да си правят шеги. Иначе информационната среда у нас на ниво държавно управление е като една пробита каца с хиляда дупки. Все още никой от политиците не се занимава с проблема с информационната сигурност. Киберсигурността в по-голямата си част е поверена на Министерство на отбраната, а там липсват кадри и ресурс, за да работят“, обясни експертът.