Киберексперт пред Lupa.bg: Сигналите за бомби могат да провалят изборите

Заплахите са в страни с ниски присъди за хакерски атаки, обясни Ангел Славчев

Общество
15:46 - 28 Март 2023
3701
Киберексперт пред Lupa.bg: Сигналите за бомби могат да провалят изборите

Ако в неделя отново има бомбени заплахи в училища, изборният ден е възможно да бъде провален. Дали гласуването ще продължи или ще бъде отложено трябва да реши ЦИК, а не главният секретар на МВР Петър Тодоров, който вчера заяви, че при сигнали за взривни устройства може да удължи вотът. Това заяви пред Lupa.bg киберекспертът Ангел Славчев.

 „Интересен факт е, че бомбени заплахи има в страни като Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Босна, където законодателството по отношение на сигурността не е строго. Защо не сме чули за бомбена заплаха във Франция например? Отговорът е именно заради строгите им наказания при харерски атаки. У нас през 2018 г. се създаде закон за киберсигурността. Той задължава всички държавни учреждения да имат специалист в това отношение. Такъв няма на повечето места, за да се пестят пари. Ако училищата разполагаха с такъв експерт, днес нямаше да се плашат децата”, смята Славчев.

 „Иначе много лесно могат да се отправят бомбени заплахи. От специални програми се изпращат имейли, което е по възможностите на всеки”, разкри експертът.

От месеци наред училищата в Западните Балкани са под обстрела на бомбени заплахи. Досега такива са получени в Сърбия, Черна гора, Босна и Северна Македония.

Миналия месец на електронните адреси на 19 средни и осем основни училища в Скопие, едно основно училище в Прилеп и съда в Охрид е получена информация за поставено взривно устройство. 

"РСМ е под постоянна бомбена заплаха - фалшива засега. Заплахите идват най-вече на имейлите на училища, както и на обществените институции. Те са вече хиляди, тъй като са от 10 месеца", обясни Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”.

На 16 декември м.г. сигнали за бомби заляха столицата и един от главните градове на Северна Македония. На имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мериот“, търговски център „East Gate“, спортна зала „Борис Трайковски“ и Международно летище Скопие са получени заплахи за поставено взривно устройство. Сигнал за бомба е постъпил и в ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците. Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски има сигнали за поставени бомби в училищата „Григор Пърличев“, „Наум Наумовски-Борче“, „Кръсте Мисирков“, „Кирил и Методий“, „Крум Тошев“, "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".

Към момента у нас има общо 102 бомбени заплахи, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров. По думите му заплахи по мейла има в училища в Плевен, Сливен, Варна Бургас и София. 

По информация на Lupa.bg  заплашваните ученици в Плевен са от 138-о училище, в Сливен – от  22-о, 127-о, 18-о, 43-о, 149-о, в София – от 1-о, 105-о, 119-о, 2-о, 33  ЕГ, 45-о, 53-о, 32-о, НГДЕК и гимназия в Бургас. Студентите от УНСС в столицата също са били евакуирани.

Вътрешният министър Иван Демерджиев твърди, че заплахите представляват хибридни атаки, свързани с Русия.

„Редица европейски държави са поставени под едни и същи заплахи и минават по тази линия. България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи”, обясни МВР шефът.

Дали обаче става дума за хибридка? Телеграм каналът на екстремиста-анонимник е създаден на 25 март. Оттогава той непрестанно бълва сигнали как е заложил бомби в училища на територията на целия Балкански полуостров, но и че атаките щели да мигрират към Русия.

"Всички руснаци и евреи ще бъдат изритани от Европа. А целият континент ще бъде наш. Ще разрушим капитализма, индустриалното ви общество. Хората са малоумни същества", пише терористът.