Киберпрестъпници мамят с името на бившия шеф в ГДБОП Явор Колев

Разпращат от името на екс ченгето призовки за педофилия и порнография

Актуални новини
20:29 - 12 Януари 2024
3027
Киберпрестъпници мамят с името на бившия шеф в ГДБОП Явор Колев

В последните дни, както към компании, така и към физически лица, се разпространява фишинг имейл, в който се посочва името на бившия шеф на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев. В имейла има прикачен документ, в който се твърди, че получателят подлежи на глоба в голям размер. "Предупреждаваме, че това е измама!", алармираха от Застрахователна компания "Лев Инс", където понастоящем работи Колев. Съоснавател на компанията е Алексей Петров, който бе показно разстрелян в средата на август м.г. на Витоша.

"Явор Колев изпълнява функциите на директор "Информационни технологии и киберсигурност" в ЗК "Лев Инс" АД и отдавна не е част от структурите на ГДБОП. Той никога и под никаква форма не е изпращал такъв имейл или подписвал такъв документ. Във фишинг измамата има призив за плащане на голяма сума пари. Ако сте получател на такъв имейл, съветваме Ви да не предприемате никакви действия, да не отваряте никакви линкове и да не извършвате парични преводи. Бихме препоръчали да сигнализирани органите на реда", заявяват от застрахователната компания.


Явор Колев има 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Той е създател на структурите за противодействие на кибирпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител, както в МВР така и в ДАНС. От 2019 г. е определен за Национален координатор по киберсигурността и Секретар на Съвета по киберсигурност при МС на Република България.

Преминал е множество специализации в областта на киберпрестъпността, електронните доказателства и международното сътрудничество в областта на правоохраната. Автор е на методологии за разследване на престъпления срещу авторските права в сферата на телекомуникациите и софтуерното пиратство, както и за преследване на извършителите на киберпрестъпления.