Кибертормоз: Заради гей колаж ученик наръга връстник

По данни на СЗО най-често жертвите са в България, Литва, Молдова и Полша

Актуални новини
10:30 - 27 Май 2024
2923
Кибертормоз: Заради гей колаж ученик наръга връстник

Два опита за убийство - с нож и пистолет, както и десетки побои, повечето от които след това разпространени и в социалните мрежи, са само част от примерите за кибертормоз между непълнолетни у нас.

Макар да няма официална статистика, около 16% от децата на възраст между 11 и 15 г. са били подложени на кибератаки, се казва в доклад на СЗО в Европа, обхванал 44 държави. Най-високите нива на тормоз в социалните мрежи са били над момчета в България, Литва, Молдова и Полша, докато най-ниските са в Испания, съобщи СЗО, без да дава подробни данни. У нас кадрите на кибертормоз обикновено са на побои и се споделят за унижие. При двата случая с използвано оръжие от младежи поводът са били скандали в социалните мрежи. И докато при единия жертвата атакува, то при другия насилникът вади пистолет и стреля по врага си.

Ивайло Гаджов и Даниел Чавдаров били близки от деца. Съученици, съотборници и приятели дори след смяната на училищата. Докато между тях, едва 15-годишни, не застава девойка. Тя не е гадже на нито един от двамата, но младежите са влюбени в нея. Скарват се и се блокират във фейсбук, все още използван от тийнейджърите през 2016 г. Тогава Гаджов се ядосва и започва да си прави фалшиви профили в социалната мрежа.

“Ще те убия” и “Ще те гръмна” били само част от заплахите, които деветокласникът отправял към бившия си приятел. Ядосал се, когато връстникът му започнал да му отговаря. Дори пращал скрийншотове от репликите на момичето, за което спорили. Ивайло толкова се разгневил, че почнал да спестява от джобните си и да ходи по стрелбища.

Във фаталния 26 февруари 2016 г. Чавдаров пак отвърнал на заканите, включил и обиди. Учениците се разбрали да се бият на стадион “Стефан Миленков”, който е до 26-о СОУ в столичния кв. “Княжево”. Ивайло Гаджов, който в онзи момент бил ученик в 9-и клас в гимназията по телекомуникации, дошъл с рейс 107 около 15,15 ч. Минути преди това задигнал пистолета на чичо си. Слязъл от автобуса с ръце в джобовете, видял, че Даниел е с 10-ина момчета от своя 8-и А клас, и без да каже нищо, извадил пистолета и го насочил към бившия си приятел.

Чавдаров се метнал към Гаджов, който натиснал спусъка, но куршумът попаднал в земята. След кратко спречкване Гаджов надделял и прострелял Даниел на 5 см от слабините, в които се целел. Тогава се доближил до падналия на земята Даниел, опрял пистолета в главата му, но след миг на колебание извадил патроните и хвърлил оръжието на земята.

“Бягай”, казали приятелите на Ивайло. “Няма смисъл. Така или иначе ще ме намерят”, заявил стрелецът и останал на място до пристигането на линейката. Тогава си тръгнал към дома, където изчакал да го заловят.

Съучениците на Даниел превързали раната с дрехите си, а младежът им заявил: “Каквото и да стане, не се обаждайте на мама, докато не стигна в болницата”.

Ивайло бе заловен бързо, а от срам баща му премести семейството в друг квартал. Ученикът получи условна присъда.

Жертва на онлайн тормоз пък бе другият, прибегнал до оръжие - Даниал Бейкверди. Неговите съученици в кв. “Надежда” направили гей колаж с образа на момчето и го качили във фейсбук през август 2018 г. Тормозели го години наред с различни съобщения, дори качвали видеа как му се подиграват. Гей колажът бил видян от роднини на Бейкверди в родния Иран. Разбрал се с Кристиян Сотиров и приятелите му да се бият.

Бейкверди взел ножа и зачакал. “Отидох пред техния вход, те ме видяха, влязохме, бам, бам, бам и ги направих на нищо”, обяснява ученикът в клип, минути след намушкването. На него е гол до кръста, има следи от кръвта на Сотиров, държи и ножа.

“Виж сега, аз отпреди исках да ги бия. Трима бяха. Изобщо не ми пука, че ще ме осъдят, аз съм си защитил моето. Ако искат да ме съдят, ако искат да не ме съдят”, казва нападателят на случайно срещналите го познати. Тийнейджърите, които снимат, го питат къде е намушкал връстника си, а той показва с ножа корема си и казва: “Ей тука”.

Другите момчета го съветват да се маха от булеварда, да се прибере и изкъпе. Видеото е заснето, преди тийнейджърът да бъде задържан. Прекара седмица в ареста. Призна вината си и получи условна присъда.

И докато насилието с оръжие е рядко, то побоите са чести. Обикновено са между момичета и се заснемат на клип, след което се изпращат по лични съобщения, тъй като социалните мрежи махат кадрите с насилия. Все пак някои попадат и в новинарския поток. Често преди боевете има онлайн тормоз. Такъв е случаят от януари м. г. във Варна. Момиче си позволило да коментира девойка, качена на снимка с нейна приятелка. Обидената я намерила. От серията къси клипчета, направени с телефон, се вижда как пет момичета и едно момче са притиснали в ъгъл ученичката, сипят заплахи срещу нея и я подлагат на унижение и тормоз.

На следващото клипче се вижда как момичетата вземат парите от портмонето на жертвата си, въпреки че тя плахо казва: “Това са ми спестени пари”.

“Направо ща намеря и ща счупя!”, се чува на поредното видео, след което следва шамар. Друго момиче допълва: “Разбра ли на?! Ще ни кажат дори къде живееш!”. Включва се отново първото: “Ако те ми кажат нещо за тебе… ей, ща пребия! Ясно ли ти е?!” (запазен е автентичният говор).

Момичето, жертва на тормоза, гледа уплашено и се съгласява. Но шамарите не спират. Особено скандално е клипче, на което едно от момичетата дърпа косата на жертвата и ѝ бие шамари.

Без телефон в училище случаите на агресия намаляват с 43%

Изследване на Норвежкия институт по обществено здраве показва, че учениците от средните училища, които са лишени от достъп до телефони в клас, се чувстват психически по-здрави. Момичетата имат по-малко проблеми със самочувствието, повишава се самоуважението. Случаите на тормоз са намалели с 43%.

15% от момчетата и 16% от момичетата съобщават, че са били обект на кибертормоз поне веднъж през последните месеци, сочи пък проучване, озаглавено “Здравословно поведение при деца в училищна възраст”.

“Докладът е сигнал за всички да се справим с тормоза и насилието, където и да се случват те”, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге. Агенцията на ООН казва, че пандемията е променила начина, по който младите се държат.

“Виртуалните форми на насилие от страна на връстници станаха особено актуални след началото на пандемията, когато световете на младите хора са все повече онлайн”, казва докладът. 11% от момчетата и момичетата съобщават, че са били тормозени в училище два или три пъти месечно в сравнение с 10% преди 4 г. 1 от всеки 8 признава, че е упражнявал кибертормоз над други хора, което представлява увеличение с 3% спрямо 2018 г. Броят на юношите, които са участвали във физически бой, остава стабилен през четиригодишния период и е 10 - 14% при момчетата и 6% при момичетата. Изследването се базира на данни от 279 000 деца и юноши от 44 държави в Европа, Централна Азия и Канада.