Киев: 25 000 руски войници се опитват да щурмуват Часов Яр

Украйна
21:40 - 22 Април 2024
3428
Киев: 25 000 руски войници се опитват да щурмуват Часов Яр

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници, които се опитват да щурмуват източния украински град Часов Яр и околните села, съобщиха днес украински военни, описвайки ситуацията в района като трудна.

Украйна има пълен контрол над Часов Яр, който се намира на стратегическа височина в частично окупираната Донецка област, но най-висшият командващ на Киев заяви, че Русия иска да превземе града до 9 май, когато се отбелязва Денят на съветската победа във Втората световна война.

"Ситуацията около града е тежка, но контролируема. Нашите защитници получават подкрепления и стабилизират линията", заяви по националната телевизия Назар Волошин, говорител на Източното командване на украинската армия. "Някъде около 20 000-25 000 руски военнослужещи се опитват да щурмуват Часов Яр и покрайнините на населените места край него."

Превземането на Часов Яр ще доближи Русия до два стратегически важни града под украински контрол, Краматорск и Славянск.

Руските войски вече са се придвижили напред, но дълго отлаганата американска военна помощ се очаква да достигне до Украйна, което ще облекчи критичния недостиг на боеприпаси в рамките на няколко дни след нейното очаквано окончателно одобрение тази седмица, отбелязва Ройтерс.

"Трудно е за нашите войници, но получаването на необходимата помощ ще изравни ситуацията", заяви президентът Володимир Зеленски в Телеграм.