Киев: 80% от наетите от "Вагнер" затворници са убити, ранени или пленени

Пригожин беше заснет да наема затворници, като им обещава помилване

Украйна
11:34 - 16 Януари 2023
2151
Киев: 80% от наетите от "Вагнер" затворници са убити, ранени или пленени

77% от руските затворници, вербувани от частната военна компания "Вагнер", за да се бият на фронта в Украйна, са били убити, ранени или пленени от украинските сили. Това заяви на 15 януари Михайло Подоляк - съветник в канцеларията на президента Володимир Зеленски, цитиран от Киев индипендънт.

Според него 38 244 осъдени руснаци са били наети в частната армия на Евгений Пригожин да се бият в Украйна, а 29 543 от тях са били убити, пленени или ранени от войските на защитаващата се страна.

В Русия има над 400 000 затворници и страната е с един от най-високите проценти на лишени от свобода в света на глава от населението. Руската Федерална служба по изпълнение на наказанията предоставя на лидерите на страната "уникален човешки ресурс", който да използват, когато има недостиг на "доброволци", пише в един от скорошните си доклади британското разузнаване.

През лятото на 2022 г. ръководителят на ЧВК "Вагнер" Пригожин беше заснет да наема затворници от руски затвори, като им обещава помилване, ако прекарат 6-месечна служба в частната армия и се завърнат успешно от фронта в Украйна. 

В началото на този месец той обяви заличаването на криминалните досиета на първите затворници, които решиха да се присъединят към „Вагнер“. Те се завърнаха в Русия.

Въпреки това се оказва, че уж са помилвани, но в действителност продължават да се водят осъдени и са под административен надзор, написа Олга Романова, лидер на общественото движение "Русь Сидящая" в профила си във Facebook, позовавайки се и на адвокати. Според нея всички затворници, които бяха показани във видеото с Пригожин, който ги освобождава, са били татуирани със символите на "Вагнер" и ще бъдат призовани отново във войната след 45 дни - но не директно на фронта, а за „формиране на диверсионни групи“.

Същото коментират и от Института за изучаване на войната (ISW). Според доклада им отпреди няколко дни - твърденията на Пригожин за помилвания са единствено опит да получи по-голямо политическо влияние. Нито един официален руски правителствен източник не е коментирал дали тези затворници наистина са били помилвани.