Киев и Москва с взаимни обвинения за провокации

Украинските власти призовават населението да бъде много внимателно

Украйна
17:23 - 18 Април 2022
2728
Киев и Москва с взаимни обвинения за провокации

Руските военни разполагат с доказателства, че Киев подготвя провокации във Великденската нощ с многобройни жертви сред цивилните, заяви генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на Руския център за управление на националната отбрана, цитиран от РИА Новости.

Според агенцията в 5 области на Украйна - Запорожка, Николаевска, Одеска, Сумска и Харковска, украински националистически групи планират да обстрелват православни храмове с тежки оръжия и след това да обвинят руските военни в кланета на цивилни. Киев подготвя тези провокации с подкрепата на някои западни страни, твърди Кремъл.

Същевременно обаче за същото съобщиха от Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. С тази разлика, че според украинското военно министерство провокациите се подготвят именно от Русия и се цели за тях да бъдат обвинени украинските военни сили.

Москва разпространява информация, че уж от националистическите батальони на Украйна са сформирани над 70 мобилни групи с високопроходими автомобили и микробуси, оборудвани с минохвъргачки, които ще обстрелват православните храмове на Великден, съобщиха от Министерството на отбраната на Украйна. Украинските власти призовават населението да бъде много внимателно.