Киев иска ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус

По-рано днес стана ясно, че Финландия спира влаковете между Хелзинки и Санкт Петербург

ЕС
14:35 - 25 Март 2022
2230
Киев иска ЕС да затвори границите си с Русия и Беларус

Украйна настоя Европейския съюз да затвори сухопътните, морските и въздушните си граници с Русия и Беларус, съобщава "Франс прес".

Целта е да се засили икономическият натиск върху двете страни, тъй като "руските компании намират начини да заобиколят" многобройните икономически санкции, наложени от ЕС.

В "Телеграм" украинското Министерство на инфраструктурата посочва, че тези мерки са необходими за "спиране на доставките за страната агресор на стоки с двойно предназначение, които могат да се използват за военни цели".

Освен това ведомството призова 27-те държави членки на ЕС да "блокират движението на стоки и хора" към Русия и Беларус "през ​​територията на ЕС и през неговите граници", пояснявайки, че е изпратила официално искане до Европейската комисия.

Затварянето на границите между ЕС и Русия и Беларус би представлявало засилване на ограниченията, които вече бяха въведени от Запада след началото на руската инвазия в Украйна преди месец.

По-рано днес стана ясно, че Финландия спира влаковете между Хелзинки и Санкт Петербург от понеделник, с което затваря един от последните маршрути на обществения транспорт до Европейския съюз за руснаците.

ЕС вече забрани на руски самолети и авиокомпании да навлизат във въздушното му пространство заради нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна.