Киев нарече руските планове за референдуми в ДНР и ЛНР "шантаж"

Руската заплаха не може да бъде ликвидирана с друго, освен със сила, заяви началникът на президентската администрация Андрий Ермак

Украйна
21:41 - 20 Септември 2022
2702
Киев нарече руските планове за референдуми в ДНР и ЛНР "шантаж"

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба коментира решенията за референдуми за присъединяване към Русия в украински региони по следния начин: "Русия беше и си остава държава - агресор, която окупира част от украинската земя. Украйна има пълното право да освобождава своите територии и ще продължи да го прави."

По-рано лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и ръководителите на проруските окупационни администрации в Херсовска и Запорожка област в Украйна обявиха плановете си да организират референдуми за присъединяване към Русия.

"Украйна ще уреди руския въпрос. Тази заплаха не може да бъде ликвидирана с друго, освен със сила", написа в Телеграм началникът на президентската администрация Андрий Ермак. Той разкритикува "шантажа" от страна на Москва, предизвикан от "страха от загуба", съобщи БНР.

Украинският губернатор на Луганска област Сергей Гайдай също смята, че причината за спешните допитвания са необходими на Москва е в успеха на украинското контранастъпление: "Резултатите от всички тези фалшиви референдуми са предварително ясни и след формалното присъединяване на регионите Москва вече ще разглежда борбата срещу окупацията ѝ като пряко нападение срещу Русия. Това ще ѝ даде възможност за обща мобилизация".

По-рано Киев съобщи, че украинските войски са стигнали по-далеч на изток до територия, наскоро изоставена от Русия, което проправя пътя им за потенциално нападение срещу силите на Москва в района на Донбас.

Турският президент Ердоган от своя страна изтъкна, че се водят много дискусии както с руския лидер Владимир Путин, така и с украинския президент Володимир Зеленски. Работи се за размяна на 200 пленници и това ще бъде добро развитие, каза Ердоган. Той е в Ню Йорк на започналата 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, където сред основните теми е Украйна.

Междувременно стана ясно, че тази вечер се очаква Владимир Путин да отправи обръщение към руснаците, съобщи сайтът РБК Дейли. Предполага се, че то ще бъде посветено на референдумите на окупираните територии в Украйна, предаде Би Би Си.

Едновременно няколко руски държавни медии, цитирайки журналисти от кремълския медиен пул, съобщават, че обръщение ще направи и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Днес Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията "мобилизация", "военно положение", "военно време", а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.