Киев обяви временни коридори за търговските кораби

Русия
14:32 - 10 Август 2023
2038
Киев обяви временни коридори за търговските кораби

Военноморските сили на Украйна обявиха временни коридори за търговските кораби, пътуващи към или от черноморските пристанища.

Съгласно заповед на военноморското командване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от 8 август са обявени нови временни маршрути за цивилните кораби, като същевременно се напомня, че по всички маршрути има военна заплаха от страна на Русия, се посочва в публикация във Facebook.

Международната морска организация (IMO) призова по-рано Русия да спре заплахите за търговското корабоплаване в Черно море и да спазва международните конвенции, които гарантират правото на Украйна на свободна търговия.

ВСУ пояснява, че тези маршрути ще се използват предимно за възможност за използване от граждански плавателни съдове на украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южни.

Последният кораб с украинско зърно напусна пристанището на Одеса на 16 юли. След като Русия излезе от зърненото споразумение тя атакува пристанищната зърнени складове и инфраструктура, за да спре достъпа на украинската храна до световните пазари.