Киев: Русия бомбардира затвора в Еленовка

Украйна
15:25 - 29 Юли 2022
4544
Киев: Русия бомбардира затвора в Еленовка

Киев отрече неговите сили да са нанасяли удари по затвора в село Еленовка в сепаратистката Донецка република, където са държани украински военнопленници.

Това бе в отговор на обвиненията на Москва, че през изминалата нощ Въоръжените сили на Украйна са стреляли с ракети HIMARS по затвора на контролираната от проруските сепаратисти територия. При удара по последни данни са загинали 53-ма украински военнопленници, сред които бойци от полка "Азов", а 75-ма са били ранени.

"Въоръжените сили на Украйна, които изцяло се придържат и изпълняват принципите и нормите на международното хуманитарно право, никога не са извършвали и не извършват обстрел на гражданска инфраструктура, особено на места, където вероятно се намират техни съратници в качеството им на военнопленници", се казва в изявление на Генералния щаб на ВСУ.

Руското министерство на отбраната заяви, че затворът в Еленовка в контролираната от сепаратистите Донецка област е бил атакуван през нощта с произведени в САЩ ракетни системи HIMARS.

Според Главното разузнавателно управление на Украйна обаче е обстреляна казарма, в която само преди няколко дни са били прехвърлени бойци от "Азов", съобщи УНИАН.

Бившият командир на "Азов" Андрей Билецкий коментира в Telegram, че това масово убийство на военнопленници, за което Русия обвинява Украйна, е "предварително планиран акт на страна, за която е непознато понятието офицерска чест и още повече - спазването на Женевските конвенции, правилата, законите и обичаите на войната". Той добави, че в момента се събира информация за жертвите и за конкретните извършители на това военно престъпление и всеки, който е бил съпричастен към него, ще понесе отговорност. "Където и да се скриете, ще бъдете открити и унищожени", обеща той.

От своя страна Олексий Арестович, съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария, отбеляза в Telegram, че сред местните жители има свидетели на обстрела от страна на руснаците с ракети "Град" на затвора, в който са държани военнопленниците. Според него с това военно престъпление руснаците са се опитали да решат няколко проблема наведнъж:

-да скрият доказателствата за изтезания и убийства в затвора;

-да насочат гнева на роднините на пленниците срещу украинските власти ("Копелета, измъкнете нашите оттам, там ги убиват!", пише той дословно);

-физически да ликвидират някои от затворниците;

-да дискредитират цяла Украйна като общество, което разстрелва собствените си затворници;

-да дискредитират и ракетните системи HIMARS и да изиска тяхното използване да бъде поставено под контрол;

-да отвлекат вниманието от видеото със зверското отрязване на гениталиите на украински военнопленник от руските военни, което вече започна да се разпространява широко в социалните мрежи.