Киев: Русия е използвала 2/3 от високоточните си ракети в Украйна

Според украинския президент Володимир Зеленски, към август Mосква е изстреляла 3500 ракети

Украйна
17:01 - 14 Октомври 2022
2689
Киев: Русия е използвала 2/3 от високоточните си ракети в Украйна

На Русия са ѝ останали само 25-28% от високоточните ракети от общото количество, с което страната разполагаше на 24 февруари - в началото на войната в Украйна. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов пред NV.ua, позовавайки се на данни на украинското разузнаване.

Данилов добави, че времето, когато Москва няма да може да използва тези ракети, "вече наближава".

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува още по-подробни данни в профила си в Twitter, от които се вижда, че в периода 23 февруари – 12 октомври 2022 г. руснаците за изстреляли 1235 високоточни ракети. Преди войната са разполагали с 1844, а сега имат 609.

Става въпрос за три типа ракети – за системите „Искандер“, изстрелвани от земя, „Калибър“ – изстрелвани от море, и изстрелвани от въздуха крилати ракети Kh-101 и Kh-555. От първите на Русия ѝ остават 124 броя, от вторите – 272, а от третите – 213, твърдят украинците.

"Демилитаризацията на Русия. Използвайки стотици високоточни ракети срещу обекти от гражданската инфраструктура на Украйна, страната-агресор намалява способността си да нанася удари по военни цели. Две заключения: Загубата на руската армия е неизбежна; Русия е терористична държава", написа Резников.

Според украинския президент Володимир Зеленски, към август Русия е изстреляла 3500 ракети по Украйна.

За да може Русия да продължи с масовите си атаки - като тази на 10 октомври - тя ще трябва да увеличи производството на ракети с повече от 20%, което е проблематично за тях поради санкциите и "затрудненията с квалифицирана работна ръка", съобщи Kyiv Independent, позовавайки се на Центъра за анализ на европейската политика.