Киев се отказва от войната?

Зеленски на европейско турне, търси гаранции за влизане в ЕС

Топ
20:43 - 10 Октомври 2024
15642
Киев се отказва от войната?

Киев е готов да прекрати бойните действия по настоящата фронтова линия, без обаче да признае загуба на територии в замяна на гаранции за сигурност от страна на САЩ и за бързо приемане в ЕС. Такава теза разви италианският в. “Кориере дела сера”, като посочи, че целта на европейската обиколка на украинския президент Володимир Зеленски (включваща Париж, Рим и Берлин) е да получи гаранции за бързо членство на страната си в Евросъюза.

“Активността на Зеленски отразява убеждението му, че е настъпил моментът да се търси път за излизане от конфликта, който няма да постави Украйна на колене”, пише “Кориере дела сера”, припомняйки, че през септември Украйна е понесла най-големите териториални загуби от началото на войната.

Вестникът допълва, че многобройни украински сили всъщност са “попаднали в капан” на територията на Русия (с нахлуването в Курска област) и не могат да се притекат на помощ в Донбас, където руските сили значително превъзхождат тези на Киев.
“Зеленски трябва да убеди европейците в своя политически план. Официално той не може да се откаже от територии, това е прекалено за който и да било украински политик. Но той е готов за прекратяване на огъня по настоящата фронтова линия, без признаването на новите граници, в замяна на гаранции от Запада”, обяснява “Кориере дела сера”. И добавя, че става въпрос за гаранции от страна на САЩ по модела на Япония, Южна Корея и Филипините.

Междувременно самият Зеленски заговори за предприемане на стъпки за прекратяване на войната в Украйна. “Ситуацията на бойното поле дава възможност да направим този избор - избор за решителни действия за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г. И ние разчитаме на лидерството на президента (Джо) Байдън. Разчитаме на силните и мъдри стъпки на Великобритания, Франция, Германия и Италия, за да осигурим сигурност и мир в Европа”, заяви Зеленски в хърватския град Дубровник. В сряда там се проведе срещата на върха “Украйна-Югоизточна Европа”, в която участваха премиери и външни министри от 12 държави от региона, сред които и България, представлявана от премиера Димитър Главчев.

“През октомври, ноември и декември има шанс нещата да бъдат придвижени към мир и трайна стабилност”, подчерта Зеленски, без обаче да даде повече подробности.

Москва не е получавала сигнали за готовност за прекратяване на огъня. Това заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помолен за коментар на публикацията на “Кориере дела сера”. “Много разсъждения, много схоластика има по този въпрос в средствата за масова информация. Както досега, никакви действия по този въпрос (за спиране на бойните действия) никой не е предприемал”, добави Песков.

Киев не е готов за прекратяване на огъня на настоящата фронтова линия, заяви пък вчера Дмитрий Литвин - съветник на Зеленски по комуникациите. Помолен за коментар на материала на “Кориере дела сера” Литвин отсече, че Украйна има “формула за мир” - т. нар. план за победа, който Зеленски представи в САЩ на президента Джо Байдън. “Планът за победа, който тези дни ще бъде представен на Франция, Италия и Германия, е инструментът, с който ситуацията да се придвижи към реализацията на “формулата на мира”, допълни Литвин.