Киев: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели

Украинското министерство припомня добре известната съдба на крайцера "Москва"

Украйна
17:03 - 20 Юли 2023
2329
Киев: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели

Министерството на отбраната на Украйна предупреди, че считано от 21 юли 2023 г. всички руски кораби, включително търговски, плаващи в Черно море към Русия и окупираните части на Украйна, вече ще бъдат разглеждани като кораби, превозващи военни товари т.е. като военни цели.

Изявлението, публикувано в телеграм канала на министерството, е огледален отговор на вчерашното заявление на Русия, че от полунощ на 20 юли всички кораби, насочващи се към черноморските пристанища на Украйна, стават за Русия военна цел.

"Руската федерация отново брутално наруши универсалното право на свободно корабоплаване, важащо за целия свят, и умишлено подкопава продоволствената сигурност, обричайки милиони хора на гладна смърт", пише в изявлението на украинското ведомство. 

"Открито заплашвайки цивилни кораби, превозващи храни от украински пристанища, извършвайки атаки с ракети и дронове срещу гражданска инфраструктура в мирни градове, умишлено създавайки военна заплаха по търговските пътища, Кремъл превърна Черно море в опасна зона, предимно за руските кораби, които се насочват във водите на Черно море по посока на морските пристанища на Руската федерация и украинските пристанища във временно окупираната от Русия територия. Отговорността за всички рискове е изцяло на руското правителство."

Украинското министерство припомня добре известната съдба на крайцера "Москва" - тя показва, че Киев разполага с необходимите средства да отблъсне руската агресия в морето.