Киев забрани митингите за Деня на независимостта

Зеленски в нощното си видеообръщение в събота каза, че Москва може да опита "нещо особено грозно"

Русия
16:51 - 22 Август 2022
2199
Киев забрани митингите за Деня на независимостта

Столицата на Украйна Киев забрани публичните тържества тази седмица в чест на независимостта от доминираната от Русия съветска власт, а вторият й град Харков обяви полицейски час поради повишена заплаха от руска атака, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди през уикенда за риска от по-тежки атаки във връзка с 31-ата годишнина от независимостта на Украйна в сряда от доминираното от Русия съветско управление.

Местните власти в Киев забраниха големи обществени събития, митинги и други събирания, свързани с годишнината в столицата от понеделник до четвъртък поради възможността от ракетни атаки, според документ, публикуван от военната администрация на Киев и подписан от нейния ръководител Микола Жирнов .

Игор Терехов, кмет на Харков, втория по големина град в Украйна, който е обект на чести и смъртоносни руски ракетни удари от далечно разстояние, удължи редовния нощен комендантски час от 16:00 часа до 7 часа сутринта в сила от вторник до четвъртък.

В пристанищния град Николаев близо до окупираната от Русия територия на юг областният управител Виталий Ким каза, че властите подготвят предпазна заповед за жителите да работят от вкъщи във вторник и сряда и призова хората да не се събират на големи групи.

Зеленски в нощното си видеообръщение в събота каза, че Москва може да опита "нещо особено грозно" в навечерието на сряда, когато също се навършват половин година от нахлуването на Русия.

Той каза, че е обсъдил "всички заплахи" с френския си колега и че съобщението е било изпратено и до други лидери, включително турския президент Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Всички партньори на Украйна бяха информирани какво може да подготви терористичната държава за тази седмица", каза Зеленски в нощното си видеообръщение, имайки предвид Русия.

Русия може да предприеме провокативната стъпка да изправи украински войници на съд, докато Киев се готви да отбележи 31 години от независимостта си следващата седмица. За това предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Франс прес".

Зеленски са позова на информация в медиите, според която Москва възнамерява да проведе публичен съдебен процес срещу украинските бойци, пленени по време на обсадата на Мариупол. Целта е той да съвпадне с годишнината от независимостта на Украйна в сряда

Financial Times в статия, публикувана в неделя, цитира Генадий Гатилов, посланик на Москва в ООН в Женева, който казва, че Ердоган се е опитал да улесни диалога.

Но той отхвърли спекулациите за разговори между Зеленски и руския президент Владимир Путин, като каза, че "няма практическа платформа за провеждането на тази среща", се казва в материала.