Киевският митрополит Онуфрий повежда кръстен поход към "Азовстал"

Град Мариупол, посветен на Божията майка, е сред най-пострадалите от руската инвазия

Актуални новини
21:15 - 22 Април 2022
7649
Киевският митрополит Онуфрий повежда кръстен поход към "Азовстал"

Киевският митрополит Онуфрий ще проведе Кръстен ход до "Азовстал" в Мариупол от Разпети петък до Възкресение. В него се включват епископи, свещеници и миряни. Тяхната цел е да помогнат за извеждането на цивилните граждани, които се крият в подземията на завода, ранените войници, както и телата на загиналите, съобщава православният портал "Двери".

Митрополит Онуфрий призовава в този период военните действия около завода да бъдат спрени. Целият участък на кръстния ход от Орехов до Мариупол е 160 км.

"С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение", заявява Митрополит Онуфрий.

Заводът "Азовстал" е една от най-големите компании за валцуване на стомана в Украйна и в него работеха над 10 хиляди души. Сега е силно пострадал от бомбардировките на руските войски, които до днес все още не са успели да го превземат. Освен украински войници в подземията на завода се крият около хиляда цивилни граждани. Според руските въоръжени сили там се помещават биолаборатории с учени от НАТО-вски държави. Владимир Путин заповяда спиране на щурма срещу "Азовстал", за да "запази живота на руските войници".

Град Мариупол, посветен на Божията майка, е сред най-пострадалите от руската инвазия. Той беше най-големият град на Азовско море, признат за един от градовете с най-добри условия за живот в Украйна. Днес 90% от сградите са разрушени. Загиналите жители са между 15 и 22 хиляди души. Цялата му градска част е превзета от руснаците и властите на самообявилата се Донецка република.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна църква, която е подчинена на Московската патриаршия. От 2018 г. на територията на страната има призната от Вселенската патриаршия автокефална Православна църква на Украйна. След началото на войната Онуфрий напусна Киев, а много от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници спряха да поменават патриарх Кирил Московски, който публично подкрепя действията на Кремъл.

През 2016 г. признатият от Москва митрополит Онуфрий проведе успешни преговори за освобождаването на украински военнослужещ след две години плен в Донбас. Тогава Онуфрий се обърна с молба към руския митрополит Кирил. "Освобождаването на Тарас Колодий е резултат от миротворческото участие на църквата в разрешаването на конфликта в Украйна", заяви тогава Руската православна църква.