Килърът от НСО Борис Иванов остава в килията

Крими
10:33 - 22 Май 2020
13221
Килърът от НСО Борис Иванов остава в килията

Подполковникът от НСО Борис Иванов остава в ареста. Той е обвинен като организатор на убийството на Станка Марангозова. Решението е на Софийския военен съд, предава БНТ.

Делото е гледано тази нощ, сред като снощи от прокуратурата са внесли искане за опредеряне на най-тежката мярка "задържане под стража". В ареста остава и физическият извършител на убийството на Марангозова. Обвиненият като помага е с мярка за неотклонение "домашен арест".

Държавният гард е член на масонска ложа и с контакти на високо ниво в държавата - политици, магистрати и бизнесмени.

Прокуратурата знае кой е поръчителят и затова е издадена международна европейска заповед за арест и бюлетин до Интерпол. Март месец 2020 г. той е напуснал страната.

Служителят на НСО, който е с чин подполковник е приел поръчката за убийството и е уговарял детайлите по убийството, изтъкна прокурор Сийка Милева, говорител на обвинител №1 Иван Гешев.

Ръководител на престъпната група е действащ дългогодишен служител от НСО. Предвид своята лична работа е притежавал умения със взривни устройства и вещества. След експертна справка на иззетия негов мобилен телефон е установена активна комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители. С тях престъпната група обменяли лични документи на български и чужди граждани, удостоверения и постановления на прокуратурата и други.

Тя обясни, че след проведените действия по разследването прокуратурата е установила наличие на престъпна група с цел разпространение на наркотици, силови действия, принуда и поръчкови убийства. Престъпната група е действала от януари 2019 до май 2020 г., като са привлечени трима обвиняеми. Те са задържани до 72 часа и е внесено искане за постоянното им задържане "под стража".

Като поръчител на атентата е обвинен доведеният син на бившия социшален министър Емилия Масларова - Иво Антонов Масларов. Поръчителят имал неуредени финансови взаимоотношения. От събраните доказателства е станало ясно, че поръчителят е обещал 50 000 лв. да бъдат разпределени между извършителите на убийството. 

На автомобила на Станка Марангозова бил монтиран GPS тракер и тя била проследявана в реално време. По обява в интернет бил закупен мотоциклет с цел по-трудно да бъде проследен. В деня на убийството жертвата била проследена от физическия извършител и за да прикрие пистолета със заглушителя носил букет от бели рози.