Ким Чен-ун се разплака пред севернокорейците

По време на речта си той предупреди, че "ще мобилизира напълно" ядрените си сили

Свят
14:05 - 12 Октомври 2020
2175
Ким Чен-ун се разплака пред севернокорейците

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун през сълзи поднесе рядко извинение за провала си в ръководенето на страната по време на едни от най-тежките времена, усложнени от пандемията от коронавирус, пише "Гардиън".

Ким се извини по време на провелия се през уикенда голям военен парад по повод 75 г. от управлението на Корейската работническа партия. Вождът на КНДР махна очилата и си изтри сълзите по време на реч на парада. Според анализатори това е индикация за засилващ се натиск върху режима.

"Народът ми се довери, високо колкото небето и дълбоко колкото морето, но аз не успях да го удовлетворя задоволително", каза той, според превод на изявлението му от страна на Корея таймс.

"Наистина съжалявам за това", добави Ким Чен-ун.

Имайки предвид дядо си и баща си - предишните двама лидери на КНДР - Ким продължи: "Въпреки че ми беше поверена важната отговорност да водя тази държава, поддържайки каузата на великите другари Ким Ир Сен и Ким Чен Ир благодарение на доверието на целия народ, усилията ми и искреността не бяха достатъчни за преодоляване на житейските трудности на нашия народ".

По време на парада в Пхенян беше представена нова междуконтинентална ракета и друга бойна техника.

Анализатори коментират, че Ким използва голяма част от речта си да изрази съчувствието си към севернокорейския народ.