Кинофестивалът "Реките на София" стартира от Владайската река

Култура
14:19 - 17 Август 2022
1242
Кинофестивалът "Реките на София" стартира от Владайската река

Международният филмов фестивал "На брега" организира осем прожекции на късометражно кино през септември. Очакват се пет от тях да са на различни локации в София, две във Франция - в Париж и в Страсбург, и една - в реновираната зала “Антракт" в Шумен, съобщават организаторите.

На 3 септември, заедно с фестивала "Реките на София", се поставя началото на фестивалната програма с прожекцията "По течението" - селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, на открито, в коритото на Владайска река, с продължителност около час и половина. Входът е свободен.

От 4 до 6 септември, в три последователни вечери, в кино "Кабана", в София, е основната конкурсна програма на фестивала за 2022 г. Ще има филми на разнообразни теми и в различни жанрове от 10 различни страни, сред които Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Великобритания, САЩ, България и други. След прожекциите ще има дискусия с присъстващите режисьори на филмите, последвана от коктейл.

Международното жури в състав проф. д-р Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова. Те ще определят победителите. Водещи са Весела Бабинова и Христо Пъдев.

На 30 септември, в Yalta Art Room,  в София, е откриването на едногодишната инициатива "Вечери на българския късометражен филм - прожекции и дискусии". Целта на тези прожекции е да показва най-добрите кинематографични постижения на младите български творци за годината и да създаде пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.

На 23 септември, в зала "Антракт" в Шумен, се поставя началото на ежемесечни прожекции, в които ще се представя разнообразна програма от световно и българско кино.

Последните прожекции за септември са с надслов "Български кино клуб в Париж и Страсбург" и са съвместно с Българския културен институт в Париж и платформата Cinéma bulgare en France. Прожекциите са предназначени за българо-френска публика, с френски субтитри. Събитията ще се състоят на 22 септември в Страсбург, в кино Cinema star, и на 23 септември в Париж, в "Кристин Синема Клуб" - емблематично кино в центъра на шести арондисмон. Прожекциите ще са на един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще присъстват за среща с публиката и разговор с нея.

Международният филмов фестивал "На брега" е създаден през 2018 г. Мисията му е да популяризира два типа късометражно кино в България - българския късометражен филм и световното документално кино на тема опазването на околната среда. Целта му е да запознае зрителите със световните екологични проблеми и да развие в тях отношение към нашата природа.