Кинолегендата Гинка Станчева издъхна на 90

Голямата актриса бедстваше през последните години от живота си

Култура
19:49 - 04 Февруари 2023 (обновена)
20015
Кинолегендата Гинка Станчева издъхна на 90

Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино - Гинка Станчева ни напусна днес на 90-годишна възраст. Тъжната вест съобщиха от Съюза на артистите. Сърцата ни са разбити, добавиха с покруса от Съюза. Тя е първата българска актриса, участвала на Международния филмов фестивал в Кан.

Родена е на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и започва кариерата си в Драматичен театър в Благоевград в ролята на Блага във „Фиданките цъфтят“ на Славчо Красински, където работи до 1958 г. От 1958 до 1992 г. играе на сцената на Народния театър на младежта. От 1993 до 1998 г. работи в частен театър „Барбуков“, гастролира в общински театър „Възраждане“, Театър 199 и в театри извън София. Има участия в радио- и телевизионния театър.

Добива популярност през 1957 г. с ролята си във филма „Земя“ на режисьора Захари Жандов, който е първият български филм, спечелил право за участие в конкурсната програма на фестивала в Кан.

Така Гинка Станчева става първата българска актриса, която стъпва на червения килим и е аплодирана от звезди като Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, Марина Влади, Федерико Фелини.

Гинка Станчева и Захари Жандов на кинофестивала в Кан през 1957 г.

Нейната Цвета от „Земя“ печели сърцата на публиката, а председателят на журито, писателят Андре Мороа признава, че никога няма да забрави „тези искрящи очи“. Гинка е посрещната с овации, когато се явява в операта, където текат прожекциите, в автентична българска носия. Идеята е на съпругата на режисьора Жандов, която работи в Археологическия музей. Носията взимат от ансамбъл „Филип Кутев“. А причината е, че в следвоенните години актрисата просто няма официален тоалет, който да облече. 

Станчева се снима в 19 филма, по-значимите сред които са „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“, както и първата българска сапунена опера „Семейство Калинкови“.

През 80-те години на двадесети век участва в дублажите на Българската телевизия (Първа програма) на популярния испански сериал „Синьо лято“ (озвучаваща Беа), както и на американския сериал „Малка къща в прерията“.

През 2002 г. е наградена с орден „Стара планина“ за изключителни приноси към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ.

"Целият екип на Младежки театър изказва искрените си съболезнования на всички роднини, близки и приятели на една от най-великите актриси в историята на българския театър и кино – Гинка Станчева, която днес напусна този свят", се казва в съболезнователния адрес на трупата.

"За нас е повече от чест, че Гинка Станчева беше, е, и винаги ще бъде специална част от историята на нашия театър, на който отдаде над 30 години от живота си, изигравайки повече от 60 значими роли, за които се разказва и до днес. Роли, които ще се помнят винаги.

Безкрайни аплодисменти за Гинка Станчева, която със своя талант, величие, доброта, човечност и успокояваща усмивка ще бъде ярка и вечна звезда в историята на театъра, а за Младежки театър тя винаги ще бъде една от най-незабравимите личности, които са играли на нашата сцена. Велика актриса и велик човек", тъгуват от Младежкия театър.

С Апостол Карамитев в "Любимец 13"

Преди две години голямата актриса призна, че почти бедства и стои на студено в апартамента си в София. 

"Още не съм си платила от миналата година парното. Макар че аз пускам само един радиатор, и то много икономично. А то почти си е едно нищо. Стоя в дома си завита в одеяла, увита в шалове, с жилетки, за да се стопля. Една приятелка ме пита: защо не си го пуснеш на три, да видиш как ще се затопли стаята. Да го пусна, ама после кой ще ми го плати?! Чета за велики артисти, които накрая са умрели в мизерия. Дано не стигна дотам", проплака Гинка Станчева в емоционално интервю, публикувано в пенсионерския седмичник "Минаха години".

Гинка Станчева получаваше символична пенсия, чийто размер й бе неудобно да назове. "Хора, които ме срещат в градския транспорт и по улиците непрекъснато ме питат защо още нямам отпусната персонална пенсия. Аз и самата не знам защо, така че отговор на този въпрос нямам. Пенсията ми е малка, няма да ви казвам колко и какво, че направо е срамна работа", казваше приживе актрисата.


Снимка горе: Съюз на артистите