Кипър и Израел работят по сделка за изграждане на газопровод

Свят
17:43 - 15 Май 2023
1894
Кипър и Израел работят по сделка за изграждане на газопровод

Кипър и Израел работят по споразумение за изграждане на тръбопровод, който ще пренася природен газ до средиземноморската островна държава, където съоръжения за втечняване ще позволят износа му чрез танкери за Европа и потенциални други дестинации, заяви кипърският министър на енергетиката Георгиос Папанастасиу, цитиран от Асошиейтед прес.

Министър Папанастасиу каза още, че скоро ще посети Израел, за да бъде сключено официално споразумение. След като сделката бъде подписана, тръбопроводът може да бъде завършен за 18 месеца.

Още 2 години и половина ще бъдат нужни за изграждането на съоръженията за втечняване на природен газ в Кипър, след като бъдат намерени инвеститори.

Край южното крайбрежие на Кипър са открити 5 големи газови находища. Израел разполага с 11 находища, като най-голямото, носещо наименованието "Левиатан", съдържа приблизително 22 трилиона кубични фута (623 милиарда кубични метра) газ.

Кипърският министър добави, че ще се срещне по-късно този месец с енергийни компании, лицензирани да проучват петролни и газови находища в изключителната икономическа зона на Кипър, сред които френската "Тотал" (Total), италианската "Ени" (Eni) и американските "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron), за да обмислят начини за ускоряване на доставките, отбелязва БТА.