Кипър предлага съдействие за евакуациите от Судан

Свят
13:49 - 25 Април 2023
1031
Кипър предлага съдействие за евакуациите от Судан

Република Кипър ще предложи помощ на приятелски държави за репатриране на техни граждани от Судан през Кипър, съобщи кипърското министерство на външните работи.

В контекста на продължаващите усилия за евакуация на кипърски граждани и граждани от други националности, намиращи се в Судан, министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос свика събрание на кипърските министри на външните работи, отбраната, вътрешните работи, правосъдието и обществения ред. Те решиха да активират специален национален план за „приемане и репатриране на чужди граждани от регион в криза през територията на Република Кипър“. По този начин страната ще предоставя териториите си при организирането на евакуациите на граждани от трети страни от Судан в родината им.

Кипър и преди е съдействал за евакуации с хуманитарна цел. Десетки хиляди хора бяха евакуирани от Ливан през Кипър през 2006 г., след изостряне на конфликта с Израел.

Междувременно, първият кипърски гражданин беше спасен от Судан, съобщи Комбос в публикация в Туитър днес сутринта. Той изрази искрени благодарности към външния министър на Нидерландия Вопке Хукстра за помощта, която страната му е оказала.

Говорителят на кипърското външно министерство Теодорис Гоцис заяви по-рано, че в столицата на Судан Хартум има 23 души с кипърски произход, за които се планира да бъдат безопасно евакуирани. Той отбеляза, че за тази цел се води кореспонденция за координацията между компетентните органи на Кипър и действащите европейски държави, най-вече с Франция, но също и с Великобритания, пише БТА.

Внезапно избухналите размирици в Судан между войските, верни на командващия суданската армия генерал Абдел Фатах Бурхан, и лидера на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемеди, поставиха в безизходица хиляди чужденци, включително дипломати и хуманитарни работници. В резултат редица държави започнаха да евакуират своите граждани от африканската държава.