Кипърец прегази крадец, съдят го

Новини
12:58 - 25 Юни 2021
1200
Кипърец прегази крадец, съдят го

Кипърецът Димитракис Пирилис, който е постоянно пребиваващ у нас и развива животновъдство в с. Болярино, отива на съд за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на товарен автомобил, съобщи окръжната прокуратура.

Пирилис се преместил да живее в България през 2002 г. Закупил земеделски земи и направил кравеферма в землището на пловдивското село Болярино.

В стопанството често ставали кражби на животни и имущество, за което били подавани сигнали в полицията.

Поредното посегателство било на 8 срещу 9 май 2019 г. Тогава от фермата били задигнати пет крави. Поради тази причина всяка вечер Пирилис започнал да обикаля с автомобила си около фермата, за да я пази и следи за крадци.
На 10 май 2019 г., около 22,30 часа, той отново излязъл да направи обход с колата. Половин час по-късно забелязал група мъже да извеждат шест крави от обора му.

Първоначално фермерът бил слязъл от автомобила, но се уплашил, качил се пак, угасил фаровете и се заключил. Страхувал се, че мъжете може да го нападнат.

Той видял как те тръгнали с животните през огражденията и се насочили към близката нива, засята с люцерна. Оттам трябвало да отведат кравите на автомагистрала „Тракия“ и да ги натоварят на бусове.

Пирилис знаел за пътя на животните, понеже и преди ставали кражби от фермата му по същата схема.
Обвиняемият потеглил с колата след групата мъже, които водели животните.

Движел се с около 20 км/ч, първоначално със загасени фарове на автомобила, като в един момент ги светнал, за да ги сплаши да спаси кравите.

Щом го видели, мъжете се разбягали из нивата. Животните се насочили към стопанството. В това време обвиняемият направил два десни завоя в нивата, за да се върне обратно към фермата, но в този момент нямал видимост и блъснал с автомобила единия от апашите- Петър Гаджанов от Белозем, на 30 г. Той по-късно починал от нараняванията си. При катастрофата е пострадал още един мъж, като му е била причинена лека телесна повреда.

По делото са извършени експертизи, според които причината за катастрофата е несъобразяване на водача с обстоятелството за липса на осветеност и видимост на мястото и много възможности от траектории за движение на пешеходците и автомобила.

Смъртта на Гаджанов е настъпила вследствие на кръвозагуба от тежка черепно-мозъчна травма според съдебномедицинската експертиза.

Установено е, че четирима мъже са участвали в отнемането на животни от фермата в нощта на катастрофата, сред които е бил и Гаджанов. Всички са рецидивисти, осъждани са многократно, а някои от тях и за предходни кражби на животни от същата ферма.

За опита за кражба на животни на 10 срещу 11 май 2019 г. трима са осъдени на „лишаване от свобода“. На двама от тях е наложено наказание от по 9 месеца затвор, а на третия – 6 месеца.
Предстои Окръжен съд – Пловдив, да насрочи разпоредително заседание по делото. В момента Пирилис е на свобода с парична гаранция от 10 000 лв.