Киргизко-таджикският граничен конфликт ескалира

И двете страни имат руски военни бази на територията си

Свят
11:43 - 16 Септември 2022
2258
Киргизко-таджикският граничен конфликт ескалира

Киргизстан и Таджикистан се обвиниха взаимно в използването на тежки въоръжения като танкове и минохвъргачки в ескалиращ граничен конфликт, съобщава агенция Ройтерс. Най-малко трима души загинаха, 27 бяха ранени, откакто избухнаха боевете преди два дни.

Службата за гранична охрана на Киргизстан съобщи, че таджикските сили отново са открили огън по няколко от нейните предни постове рано в петък и е имало сблъсъци по цялата дължина на границата с таджикските сили, използващи танкове, бронетранспортьори и минохвъргачки.

На свой ред Таджикистан обвини киргизките сили, че са обстрелвали един от предните му постове и седем села с "тежко въоръжение". Цивилен е убит и трима са ранени, съобщиха властите в таджикския град Исфара. Киргизстан съобщи за 11 ранени през нощта.

Външните министри на Киргизстан и Таджикистан са обсъдили въпроса в Бишкек, но службата за гранична охрана обяви, че две споразумения за прекратяване на огъня вече са били отхвърлени.

Губернаторите на киргизките и таджикските провинции, съседни на границата, трябваше да се срещнат на граничен контролно-пропускателен пункт в пореден опит за прекратяване на конфликта, определиха киргизките гранични служители.

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Таджикистан Емомали Рахмон присъстват на среща на върха по регионална сигурност в Узбекистан и са сред лидерите на групова снимка, направена на вечеря в четвъртък.

Сблъсъците около лошо демаркираната граница между двете бивши съветски републики са чести, но обикновено деескалират бързо, въпреки че миналата година почти доведоха до война.

И двете страни имат руски военни бази на територията си и имат тесни връзки с Москва, която призова за прекратяване на военните действия тази седмица.