Киргизстан приема закон срещу НПО финансирани от чужбина

Свят
13:49 - 02 Април 2024
1214
Киргизстан приема закон срещу НПО финансирани от чужбина

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров подписа във вторник закон за затягане на държавния контрол върху финансираните от чужбина неправителствени организации (НПО), предава "Ройтерс".

Законът, който използва разпоредби и език, подобни на тези на руския закон от 2012 г. за "чуждестранните агенти", въвежда допълнителни задължения за докладване на НПО с чуждестранно финансиране, които се занимават с "политически" дейности.

Той също така дава на властите на централноазиатската нация по-големи правомощия за надзор и предвижда наказателни санкции в случай на неспазване.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предупреди през февруари, че приемането на законопроекта "ще има изключително негативно въздействие върху гражданското общество, защитниците на човешките права и медиите в Киргизстан".

Кабинетът на Джапаров заяви в изявление, че законът има за цел да направи работата на неправителствените организации по-прозрачна.

Приемането му следва това, което западните правителства описаха като репресии срещу независимите медии в страната, която е тясно свързана с Москва и е домакин на руска военновъздушна база.