Кирил Ананиев кове еднолично закони през август

Декември е също „любим” месец на здравния министър за наредби и разпоредби, според адв. Христина Николова

Общество
17:33 - 20 Август 2019
2570
Кирил Ананиев кове еднолично закони през август

През отпускарския месец август няколко основополагащи законопроекта в сферата на здравеопазването бяха качени на сайта на ведомството на министър Кирил Ананиев. Това се прави, за да не могат заинтересованите лица да реагират и да изразят своето мнение. Това е практика от години, заяви пред Lupa.bg адв. Христина Николова, която води десетки дела срещу безумията в здравеопазването.  

Адв. Христина Николова 

Екипът на министър Ананиев променя важните закони през август и декември, когато няма кой да реагира. Така например на 29 декември 2018 г. измениха в преходни и заключителни разпоредби Закона за бюджета. Сега има нововъведения в Закона за здравето, в Закона за лечебните заведения, в Закона за трансплантациите, за кръводаряването.

 „В случая не става дума дали тези предложения са добри или лоши, а че хората пропускат да се запознаят с тях и да изразят своето мнение. Правят се промени в един основен закон, в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, което е недобросъвестна практика на Министерството на здравеопазване”, категорична е адв. Николова.

 В мотивите на законопроектите не са посочени никакви финансови параметри. Може да се окаже, че средствата не достигат, за да бъдат реализирани.

 „Здравният министърът е качил дългосрочна програма за донорството, която предвижда редица обучения на кординаторите. Ще създава и нова дирекция. За това обаче ще трябват пари, но Кирил Ананиев такива не предвижда. Как ще се прави нещо ново без пари?!”, възмущава се юристът.