Кирил Ананиев: Педиатрията ще приема спешни пациенти

Ръст на приходите в болницата отчете здравният министър

Общество
12:11 - 19 Декември 2019
2180
Кирил Ананиев: Педиатрията ще приема спешни пациенти

21% ръст на приходите, но и 19% е ръстът на разходите в детската педиатрия. Това стана ясно от изслушването на здравния министър Кирил Ананиев в парламента.

Най-голям е разходът за персонал. Ще се търсят оптимални варианти да се компенсира недостигът на кадри с лечебното заведение.

С над 26% е ръстът на заплатите на лекарите там, а на медицинските специалисти с над 7%, стана ясно още от думите му. Болницата няма дългове. Най-малко министърът на здравеопазването ще иска да има напрежение в здравната система, изтъкна Ананиев. Той сподели, че винаги се е стремил да води диалог с всички съсловия. Министърът не иска да се противопоставят съсловията. До 20 януари ще заработи интензивното отделение на детската болница в пълен капацитет, както увери Кирил Ананиев.

Педиатрията преустанови спешния прием, заради липса на анестезиолози. Създадена е организацията, така че нито едно дете да не остане, без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ и грижи, посочи Ананиев.

Създаден е механизъм, който регламентира приема на деца при спешни случаи. "Пирогов" ще поема спешните случаи. От БСП видяха дефицит на държавническа визия. От ГЕРБ пък настояваха темата да не се политизира. За ДПС е важно най-после да се въведе електронизация на сектора.

Против сме сатанизиране образа на българския лекар, заяви категорично д-р Нигяр Джафер. Имаме прекрасни лекари и много лошо здравеопазване, смята още тя.