Кирил Ананиев се черви пред депутатите

Политика
09:16 - 21 Април 2021
7329
Кирил Ананиев се черви пред депутатите

Министърът на финансите в оставка се появи в Народното събрание за изслушването си от депутатите по Плана за възстановяване и устойчивост и да докладва състоянието на държавната хазна. 

Изслушването му бе поискано още в петък, но след напрежение в пленарната зала Ананиев я напусна без да говори пред депутатите от 45-тото Народно събрание.

Днес там по покана на законотворците и лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов трябваше да се яви в зала, но той е в болничен след операцията си от скъсан менискус, която претърпя в понеделник. В интервю за "24 часа" шефката на НС Ива Митева разкри, че той е подал отпуската си пред деловодството на институцията на 16 април, но е внесъл и болничен лист, който ще му бъде признат. 

В почивните дни Ананиев отговори, но на пресконференция в централата на ГЕРБ:

„Над 8 милиарда ще имаме само след няколко дена. Още във вторник може би или в сряда".

„Дефицитът по държавния бюджет е отрицателен за първото тримесечие - 644 милиона лева. Само че трябва да се знае, че не може да се сравнява първото тримесечие на 2021 година с първото тримесечие на 2020 година по обективни причини. Вие знаете, че със Закона за държавния бюджет е предвидено дефицит в размер на 4 милиарда и 900 милиона лева. Ние в края на април е бъдем на балансирано бюджетно салдо".

Вчера стана ясно, че Кирил Ананиев е номинацията на ГЕРБ и СДС за финансов министър и в потенциалния кабинет с премиер Даниел Митов, ако се стигне до съставянето на такъв.