Кирил Ананиев вещае бюджетният дефицит да стане 6%

Политика
12:29 - 22 Януари 2022
1971
Кирил Ананиев вещае бюджетният дефицит да стане 6%

„За първи път в историята виждам държавен бюджет за три месеца“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кирил Ананиев заяви, че има 30 годишен стаж във финансовото министерство и единствено през 1997 година е виждал подобно нещо. Той допълни, че заложеният дефицит от 4,1% ще премине над 6% и то преди заложената от правителството актуализация в средата на годината.

Това, което притеснява Ананиев е обявяването, че ще се тегли държавен дълг от над 7 милиарда лева, а всяка друга година по нови 9 милиарда лева. Той уточни, че изплащането на тези дългове ще става или с увеличение на данъците или с тежка дългова спирала. Все още не се знае какъв дефицит ще дойде при очакваната актуализация в средата на годината, допълни Ананиев.

Делян Добрев показа и графики, на които се виждат дълговете на страната, като пред 2024 година ще стигнем над 40 милиарда лева.

Бившият финансов министър заяви, че всичко това, което се случва в момента все повече ни отдалечава от приемането в еврозоната.

Томислав Дончев допълни, че дълго време е мислил какъв е коварният замисъл на това да се мисли бюджет за три месеца, като е разбрал, че това всъщност са промяна на приоритети през три месеца. Той припомни, че всички политически заявки са били, че АМ "Хемус" ще се дострои на база на нови договори.

„След година пълен застой виждам, че участъка след Боаза се строи. На база на какви договори се строи? Нали инхаус процедурите бяха лоши?", запита Дончев. Той припомни, че няма да се строи тунелът под Шипка, а е по-добре да има четири ленти, като уточни, че довеждащият път до там е двулентов като попита как ще се разшири.

„Последният анонс е, че той въпреки това ще се строи, но за какво ни бяха тези колебателни решения. С колегите тепърва ще правим анализ на предложения ни държавен бюджет, но и в предварителния анализ има притеснения, че европейското финансиране ще се замести с дългово такова“, каза Дончев. Той обяви, че втора година страната ни не е получила нито цент европейско финансиране.