Кирил Добрев : Нинова прати музейни експонати да преговарят за кабинет

Новите политици познавали лица като Р. Овч. и Масларова само от учебниците по история, критикува решенията в БСП социалистът

Политика
11:09 - 29 Ноември 2021
3352
Кирил Добрев: Нинова прати музейни експонати да преговарят за кабинет

Бившият конкурент за председателското място в БСП на Корнелия Нинова Кирил Добрев обяви сензационно, че тя е пратила умишлено "музейни експонати" да преговарят от името на левицата за бъдещото коалиционно управление с Продължаваме промяната, ДБ и ИТН. 

В интервю за в. "Марица" хулиганът на Столетницата казва:

"БСП е в менгемето на 2 десни и една силно популистка формация. Цяло изкуство ще е да оцелеем без щети от тази коалиция, още повече ние не сме определящ фактор. БСП има само 26 депутати. Винаги, при всяко едно гласуване на някой ляв приоритет, могат да бъдат заменени с депутати от други десни формации и накрая твърде е възможно да сме част от правителство, което не може да приеме нищо ляво като политики. Всъщност, може да се окажем само параван. Но да отговоря конкретно за министерските постове - лично аз бих направил един бърз референдум в партията, за да разберем какво мислят нашите членове. Нали те ни избират". 

Попитан за оставката, депозирана от Нинова в бъдеще, Добрев е на мнение, че въпросът е доста по-широк. "Не само действията на Нинова са в основата на катастрофалните ни резултати. Целият екип, който е около нея, би трябвало солидарно да понесе отговорността. Работил съм с нея и знам, че когато има силен и аргументиран отпор на предложенията, тя все пак не успява да направи това, което си е намислила.

В последните две години обаче критичността в Изпълнителното бюро е заменена с откровено слагачество. Иначе не е нужно да си чел устава на БСП, за да видиш, че има огромно противоречие в това на единия ден да подаваш оставка като председател, а на следващия да представляваш партията при преговори, които на всичкото отгоре са насочени за период от 4 г. Разбирам, че другарите искат да се спасят чрез постове в изпълнителната власт. Това е нормална реакция на инстинкта за самосъхранение. Аз като член на НС искам простичко нещо - присъствено заседание и откровен разговор за бъдещето на партията", добавя той. 

Пленумът трябваше да се събере присъствено миналата седмица, но това така и не се случи, въпреки "зелените" сертификати, с които над 80 на сто от членовете му разполагат. 

Според Добрев наследникът на Нинова в БСП трябва да е човек, който познава партията, милее за нея и е способен да привлече левите хора към нея. Но предупреждава и че той ще има задачата да спре вътрешните войни, като за целта трябва да е и диалогичен, и самостоятелен във взимането на решенията. 

По повод преговорите за кабинет, социалистът е на мнение, че Нинова възкресила лица отпреди 25 години, "които колегите от ПП са виждали само в учебниците по история, и то като лош пример". 

И критикува председателката за това, че тя не е успяла да накара хората да припознаят ръководството на БСП като изразител на техните виждания в политиката.

"Всъщност хората, социалистите, ги има и това се вижда по гласовете на Радев и Йотова. Те просто спряха да гласуват за БСП, защото не припознават Нинова и ръководството. Всъщност, получи се нещо като приватизирана фирма БСП, собственост на Нинова, и стотици хиляди ляво мислещи, които не искат да гласуват за фирмата", казва още Кирил Добрев. 

Попитан за "войната" между Нинова и Румен Радев, той отвръща, че тя не е тайна за никого. "Нинова не успя да разбере, че Радев е президент на всички българи, че президентската институция не е партийна централа и гласовете на повече от половината българи са огромна отговорност. Реалната битка, която поведе Радев срещу задкулисието, а не лишените от съдържание думи на Нинова реално я свалиха от голямата политическата сцена", коментира Добрев. 

Снимка: Дарик радио